Drastické diety jsou na nic,
smysl má půl až kilo týdně

Drastické diety jsou na nic,
smysl má půl až kilo týdně

3. 1. 2013

Předsevzetí zhubnout patří k nejčastějším novoročním plánům. Odborníci ovšem varují před radikálními dietami, rozumné je hubnout půl až kilogram týdně. Ke změně jídelníčku je vhodné přidat pohyb, ideální je chůze, která je dostupná pro každého. Se zvýšenou hmotností se potýká každý třetí Čech, obezitou trpí každý pátý.

"Žádné razantní metody, ale laskavý přístup založený na tom, že čím menší změnu udělám, tím je trvalejší," říká k efektivnímu hubnutí Iva Málková ze společnosti STOB (STop OBezitě).

Pro předejití "jojo efektu" (tedy rychlému, často i většímu návratu k původní hmotnosti) radí změnit životní styl postupně. K tomu, aby změna byla prospěšná pro tělo i duši, podává pomocnou ruku STOB v kurzech snižování nadváhy. Kurzy se konají ve stovce měst, začínají v týdnu od 8. ledna. Zájemce čeká pohyb přiměřený věku, kondici i kilům navíc. Kurzy jsou založeny na osvědčené metodě skupinového hubnutí, kdy se cvičí i vůle tak, aby váhové úbytky byly trvalé.

STOB přichystal pro letošní rok s podporou České obezitologické společnosti a Fóra zdravé výživy novou soutěž s názvem 7S. Potrvá od února do května a pokračovat bude i v dalších dvou letech. Cílem je motivovat veřejnost ke zdravému životnímu stylu, a to i v době mimo soutěž. "Chceme lidem ukázat, že lze žít zdravě i v běžném životě," vysvětluje odbornice.

Název 7S znamená sedm "silných", kteří budou překonávat svůj handicap či obtížnou životní situaci a budou se snažit změnit životní styl a zhubnout. Ostatní soutěžící budou usilovat o totéž a budou podporovat změnu těchto sedmi silných. Garanty soutěže jsou přední čeští odborníci v oboru obezitologie, diabetologie či srdečně-cévních onemocnění, jako profesoři Jan Pirk a Štěpán Svačina či nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

Málková připomíná, že dobrým začátkem pro zdravé hubnutí je chůze. Je to nejpřirozenější pohyb dostupný mladším i starším, silným i hubeným. Zvládnou ji i lidé se zdravotním omezením. Denně by člověk měl ujít 10 tisíc kroků, může i v několika menších dávkách. Spálí tak 850 až 3000 kilojoulů, záleží na rychlosti chůze, náročnosti terénu a váze člověka.

dieta
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.