Co si uvařit v horkém létě?
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Co si uvařit v horkém létě?

24. 6. 2022

V létě vaření obvykle věnuji mnohem méně času než v jiných ročních obdobích. A když už vařit musím, snažím se u toho strávit co nejméně času. A pokouším se uvařit něco lehkého, snadno stravitelného a chutného. Ideálně bez masa nebo s malým množstvím masa.

Těmto požadavkům zhruba odpovídají tři následující recepty, které jsem si nedávno vyzkoušela a výsledek byl pro mě a mou rodinu uspokojující. Třeba budou inspirovat i někoho z vás.

 

Krůtí saag

Saag je název pro skupinu pokrmů v jižní Asii, jejichž základ zpravidla tvoří listová zelenina (většinou špenát) a koření. Existují různé varianty tohoto pokrmu, mohou obsahovat také brambory, sýr či různé druhy masa. Vyzkoušela jsem si saag s krůtím masem, chutnal výborně. Určitě zkusím i další varianty - napadá mě, že nahradím krůtí maso malými novými bramborami a získám tak vegetariánskou variantu tohoto jídla.

 

dsc-0062-7.jpg

 

Suroviny:
600 g krůtích prsou
3 stroužky česneku
1 cibule
3 cm kořene zázvoru
1 lžička chilli koření
1 lžička kurkumy
1 lžička řeckého kmínu
100 g červené čočky
1 plechovka krájených rajčat
200 g baby špenátu
200 g zakysané smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
voda

Postup:

Krůtí prsa pokrájíme na kostky o velikosti asi 2 cm. Oloupeme a jemně nakrájíme česnek a cibuli. Zázvor nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle. Obojí přidáme k nakrájenému masu, stejně jako chilli koření, kurkumu a řecký kmín. Všechno důkladně promícháme.

V kastrolu si rozpálíme olej a okořeněnou masovou směs na něm za stálého míchání opékáme asi 3 minuty. Poté přidáme rajčata z plechovky, suchou červenou čočku a asi 200 ml vody. Osolíme a opepříme. Promícháme a dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Nakonec přidáme listový špenát, lehce promícháme a podusíme společně asi minutu.
Na talíři přelijeme každou porci zakysanou smetanou a jako přílohu podáváme chléb.

 

Istrijský salát se sardinkami

Tento "letní salát" jsem také objevila a vyzkoušela  teprve nedávno. Má zase trochu jinou chuť než klasické listové saláty a hlavně obsahuje kousky sardinek, které mám moc ráda.

xsardsalat.jpg

Suroviny:
balíček směsi listových salátů
1 červená cibule
100 g černých oliv
1 lžíce kaparů
2 konzervy sardinek v rajčatové omáčce
1 lžička červeného vinného oceta
1 lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky, olivy na kolečka. Cibuli, olivy a kapary přidáme k salátovému mixu a promícháme. Sardinky vyndáme opatrně z konzervy a rozdělíme je na salát. Lepší, když zůstanou větší kousky. Zbytek rajčatového nálevu vyškrabeme z konzerv, přidáme červený ocet a olej. Osolíme a opepříme. Našleháme a dresinkem polijeme salát. Můžeme i pokapat citrónem.
Podávat můžeme třeba s opečenými tousty nebo s chlebem.

Poznámka: Koupíme si nějaké opravdu dobré sardinky s dostatkem rajčatové omáčky. Pokud je jí málo, přidáme třeba lžíci pasaty.

 

Bramborové noky s rajčátky a sušenou šunkou

nokyrajc0.jpg

Suroviny:
400 - 500 g noků (polotovar)
30 malých rajčátek
50 g sušené šunky
3 lžíce olivového oleje
sůl
cukr (trochu)
mletý pepř
bazalka čerstvá (nebo sušená)

Postup:

Přiznám se, že bramborové noky si nedělám sama, ale usnadním si vaření koupením příslušného polotovaru z nejmenovaného supermarketu. Protože noky jsou uvařené za pár minut, začínáme pečením rajčátek. Troubu si rozpálíme na 200 st. C. Omytá malá rajčata osušíme papírovou utěrkou a pokrájíme na poloviny. Do misky si dáme olivový olej, trochu soli a trochu cukru, mletý pepř a rozšleháme. Pak přidáme drobně nakrájenou čerstvou bazalku, pokud nemáme, tak sušenou. Přisypeme rajčata a zlehka promícháme. Plech vyložíme papírem na pečení, na papír nasypeme půlky rajčat a obrátíme tak, aby byly řezem nahoru. Vložíme do trouby a pečeme asi 12 až 15 minut. Rajčata obalená ve směsi oleje a koření by měla být na povrchu krásně opečená, ale neměla by se rozpadat. Na poslední minutu pečení tam přidáme kousky natrhané sušené šunky, aby se prohřála.

Mezitím si uvaříme noky. Slijeme z nich slijeme vodu a přimícháme k nim vše, co se upeklo na plechu v troubě. Promícháme jen lehce a podáváme. Ideální přílohou je čerstvá zelenina. 

------------------------------------

Všechny tyto recepty jsou zveřejněny také  na mých stránkách www.ceskahospodynka.cz.

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.