Michelinská kuchařka
bude vařit v Praze

Michelinská kuchařka
bude vařit v Praze

2. 1. 2013

Členka Bratrstva lanýžů a držitelka hvězdy Michelin, Francouzka Reine Sammutová, míří do české metropole. Od 7. do 12. ledna bude připravovat svoji středomořskou kuchyni v pražské restauraci Avantgarde. Šéfkuchař této restaurace Patrik Havlíček se spolupráce neobává. "Už jsem s několika slavnými kuchaři vařil, navíc Reine zatím neprojevila žádné hvězdné manýry. Už se těším, jak si spolu stoupneme k plotně," popsal ženu, o níž se mluví jako "o té, která servíruje slunce na talíři" či je označována za impresionistku provensálské kuchyně.

Sammutová, která je držitelkou Řádu Čestné legie, rytířkou Řádu umění a literatury a dvakrát byla vyhlášena nejlepší kuchařkou Francie, připraví s kolektivem restaurace pro zájemce z řad veřejnosti michelinské menu. To osmichodové stojí 2790 korun a zahrne například karpáčo z ryby Svatého Petra s vanilkou a olivovým olejem, celerovou remuládu s mušlemi svatého Jakuba a lanýži, lanýžové rizoto se starým parmazánem, kambalu a také dušeného farmářského holuba. Jako dezert se bude nabízet rozmarýnový sorbet s olivovo-citrónovým olejem a teplý čokoládový dortík.

Sammutová se také věnuje propagaci gastronomie v pravidelných kurzech vaření pro amatéry i profesionály. Její cesta ke kuchařskému umění však nebyla jednoduchá. Až do svých 14 let neopustila Provence, měla prý ráda jen tučný špek a když v Avignonu objevila olivový olej, nepřišla mu na chuť. Jestliže uvařila těstoviny, lepily se a omeleta prý připomínaly míchaná vajíčka. Mnohem lepší byla švadlenou a snila o lékařském povolání. Když však v roce 1974 potkala svého budoucího manžela Guye Sammuta, rázem se všechny její hodnoty změnily a opustila studia medicíny.

Začala nasávat vůně a chutě Středozemí (Tuniska, Malty, Sicílie) v restauraci La Petite Feniere v Loumarinu, kde vládla její tchyně Claudette. Ta ji zasvětila do tajů gastronomie natolik, že jí přenechala své místo. Dnes je tu restaurace, kde mohou návštěvníci ochutnat degustační menu o devíti chodech, ale i klasické francouzské bistro se stoly s kostkovanými ubrusy, kde vaří z místních a sezónních produktů.

gastronomie restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.