Růžová je dobrá
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Růžová je dobrá

17. 6. 2022

Taky se občas divíte názvům různých lokalit? Já ano a jednu takovou jsme se rozhodli 14.6.22 navštívit. Není to od Ústí daleko, ale dostat se tam už tak jednoduché není. Pro náš výlet jsme si tentokrát vybrali obec a lokalitu kolem ní s krásným názvem Růžová. Nachází se tu stavba, která si říká rozhledna jménem Růženka. Ovšem pod slovem rozhledna si představuji něco jiného.

Den byl jako stvořený pro prozkoumání této nám neznámé oblasti. A ano, nebyli bychom to my, kdo opět, jak se říká, kufroval. Jména, která v duchu Petr dostal, nelze zveřejnit, nicméně tentokrát jsem si ta jména dala i sobě, protože jsem si spletla Ludvíkovice s Lovečkovicemi, které jsou samozřejmě někde úplně jinde. Na vině také byly práce na silnicích v Děčíně. Pokorně jsem se za projevenou nedůvěru omluvila, když jsme projížděli Ludvíkovicemi a zdárně dorazili do místa určení.

Obec Růžová, do roku 1947 Rosendorf, se nachází v okrese Děčín, má 583 obyvatel a nachází se v CHKO Labské pískovce, ve výšce 280-350 m.n.m. Z pamětihodností se zde nachází kostel s. Petra a Pavla z r. 1711, který vyhořel v r. 1988, po opravě byl opět vysvěcen v r. 2000. Za kostelem se nachází malý hřbitov, byla jsem smutná, když jsem šla kolem hrobu dvouleté  holčičky. První zmínka o obci je z roku 1352. Rozhledna Růženka se nachází na Pastevním vrchu, zpřístupněna je od r. 2018. Obec působí moc dobrým dojmem, je upravená s hezkými domy a restauracemi. Nesmím zapomenout na rodinnou firmu Mýdlárna Rubens s pensionem Růžák, nacházejících se v NP České Švýcarsko. Veškeré info najdete na netu a Wiki.

Když jsme se pokochali obcí, vydali jsme se na pochod za Růženkou. Hned za kostelem jsme narazili na velké zemědělské hospodářství. Měli jsme možnost si pohladit krásné kůzle, které se vesele páslo před plotem. Za plotem běhali jeho rodiče a další kůzlata. Cesta naštěstí nevedla do velkého kopce, jde se mezi ohrazenými pastvinami s cedulí, že se zde nachází dost divoký býk. Naštěstí jsme na něj nenarazili, v klídku jsme došli ke kamenné Růžence. Vypadá moc hezky a zajímavě, výhled byl vzhledem k silnému větru moc pěkný a byli jsme tam sami.

Jezdit na výlety ve všední den je výhoda, aspoň se vyhneme víkendovým davům. V obci jsme si dali ještě moc dobrý oběd, navštívili mýdlárnu a spokojeni jsme se vydali na cestu domů. Samozřejmě, že fotek bylo požehnaně, takže vás zvu a doporučuji návštěvu tohoto krásného koutu naší republiky.

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...