Od bolestivé artritidy uleví
terapie teplem a chladem

Od bolestivé artritidy uleví
terapie teplem a chladem

2. 1. 2013

Terapie teplem a chladem je šancí pro pacienty trpícími bolestivou artritidou. Zpočátku sice nějakou dobu potrvá, než najdete optimální kombinaci teplých zábalů a studených obkladů vhodnou právě pro vás. Ale úleva od bolesti vám tuto dobu určitě vynahradí.

Obklady mohou pomoci snižovat záněty a zmírnit bolest i ztuhlost, které artritidu provázejí. Terapie v podstatě stimuluje vaše tělo k vlastní léčbě. Vlivem tepla se rozšiřují cévy, stimuluje se krevní oběh a snižují svalové křeče. Teplo také mění vnímání bolesti.

Lze použít suché teplo (vyhřívací podušky) nebo vlhké (koupele). Naopak studené obklady snižují otoky zúžením cév. Studený obklad nebude zprvu asi moc příjemný, postupně ale může ulevit i od hluboké bolesti.

Pokud používáte vlhkou terapii, ujistěte se především, že voda není příliš horká, abyste se nepopálili. Zvolte takovou teplotu, kterou jste schopni bez problémů snést, bez ohledu na to, zda použijete vanu, láhev s teplou vodou nebo lázeňskou léčbu.

Zkuste obklady před a po cvičení

Dopřejte teplu čas na práci. Vhodné je použít vlhké teplo alespoň 15 minut před cvičením a pak opět po cvičení, případně ve chvílích, kdy budete potřebovat ulevit od bolesti. Tento způsob by neměli používat lidé trpící cukrovkou, vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárním onemocněním ani těhotné ženy.

Studené zábaly bolestivá místa znecitliví a zmírní záněty a otoky. Na postižená místa lze přikládat sáčky s ledem, případně použít lokální sprej před a po cvičení. Povrchové chlazení snižuje svalové křeče a zvyšuje práh bolesti.

Každý člověk reaguje na chlad i teplo jiným způsobem. Takže to, co pomůže vám, nemusí pomoci druhému. Každý si musí najít správnou míru i druh terapie na základě vlastní zkušenosti.

Terapie dvakrát denně

Pro co největší účinek je vhodné používat teplé obklady nebo sáčky s ledem dvakrát denně. Během prvních 48 hodin od okamžiku, kdy vás zastihla bolest, by vám měly ulevit 5-10minutové ledové obklady. Pokud bolest přetrvává déle než 48 hodin, použijte pro uvolnění zábaly či obklady teplé.

Pokud je vaše zranění zarudlé, oteklé nebo zanícené, chlad by měl pomoci předejít zánětu. Pokud bolest pochází ze svalového zranění, dopřejte si klid, nezatěžujte poraněnou část těla a asi na dvacet minut přiložte ledový obklad. Poté zraněnou část zafixujte elastickou bandáží a podložte, případně vyvyšte tak, abyste zmírnili či zabránili otoku.

Než přistoupíte k ledovým nebo teplým obkladům a terapii, ujistěte se, že je pokožka suchá a nemáte na ní žádná zranění, odřeniny případně jiné kožní problémy. Pokud máte pokožku poraněnou, terapii neprovádějte. Pokožku vždy chraňte ručníkem.

Článek vznikl ve spolupráci s www.toplekar.cz. Tento a další články, které se týkají zdraví seniorů, si můžete přečíst zde.
artróza zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.