Peníze s chladnou hlavou: Úspory klientů Sberbank zachránil Garanční systém
Ilustrační foto: Pixabay

Peníze s chladnou hlavou: Úspory klientů Sberbank zachránil Garanční systém

31. 5. 2022

Vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou ze zákona pojištěny. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili klienti Sberbank, kterým jejich úspory už 7 pracovních dnů po krachu banky vyplatil Garanční systém finančního trhu.

Oznámení České národní banky, že Sberbank není schopna dostát svým závazkům, přišlo na konci února jako blesk z čistého nebe. Do té doby zdravou finanční instituci položil na záda tzv. run na banku – tedy situace, kdy si během velmi krátké doby přijde vybrat všechny své úspory nebo si své účty převádí pryč nestandardní množství klientů.

Zbylí klienti Sberbank se ocitli v úzkých. Co se stane s jejich úsporami, které měli v bance uložené? Naštěstí v Česku funguje systém pojištění vkladů, který zajišťuje, že všechny vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou ze zákona pojištěny až do výše 100 000 euro. „Znamená to, že po krachu finanční instituce Garanční systém finančního trhu vyplatí klientům zkrachovalé banky jejich vklady. V případě Sberbank má Garanční systém vyplatit více než 120 tisícům klientů přes 26 miliard korun,“ vyčísluje výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Jak výplata klientů Sberbank probíhá? A s jakými zádrhely se Garanční systém při výplatě musel potýkat? To vše zaznívá ve vlogu Garančního systému, který si můžete pustit.

 

 

 

Své znalosti si můžete otestovat také v přiloženém kvízu:

https://qz.app.do/znalostni-kviz-k-osmemu-vlogu

 

 

 

peníze úspory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.