Růžová žula v Bretani:
Côte de Granit Rose

Růžová žula v Bretani:
Côte de Granit Rose

15. 2. 2012

Při návštěvě Bretaně určitě nezapomeňte navštívit severní pobřeží. Růžová žula, která svým fascinujícím barevným nádechem dala tomuto pobřeží název Côte de Granit Rose, se údajně nachází ve světě jen na třech místech u moře. Kromě Bretaně ještě na Korsice a v Číně. Skály a balvany jsou úžasné nejen svou nádhernou barvou, ale také svými tvary. Nejpozoruhodnější a také nejnavštěvovanější je malá oblast u Ploumanac´hu, severně od městečka Perros-Guirec.

Na fotografie všech turistů se musí vejít růžový maják, nejlépe při zapadajícím slunci. Fotogenická je však celá oblast, kde nechybí obrovské balvany, kouzelné viklany a spousta bizardních tvarů, které vymlely vlny větrných bouří i přílivu, který zde dosahuje i více než deseti metrů.

V různých cestopisech se objevují až básnické popisy: „Růžová žula vystupuje z azurového moře, aby vystavila své svůdné obliny zlatému bretaňskému slunci. Když se červené balvany trochu ohřejí na houpačce viklanů, jakoby chtěly odplout modří oceánu a nebes. Ale přísný kamenný maják je na bretaňském pobřeží uhlídá.“

Perros-Guirec je příjemné letovisko, odkud se dá vyjít po Sentier des Douaniers (cestě celníků) přes útesy až do Ploumanac´h. Na domech nejen v Perros-Guirec můžete pozorovat, jak je růžová žula využívána pro ozdoby na tradičních žulových domcích.

Do Bretaně určitě nepojedete jen na návštěvu jednoho místa, proto budeme postupně informovat i o dalších zajímavých oblastech. Při cestě autem z Prahy musíte ujet 1600 kilometrů, což si vyžádá okolo 15 hodin čistého času jízdy.

Zajímavosti v okolí:

Morlaix je od Perros-Guirec necelých 50 kilometrů a nenajdete ho prakticky v žádném průvodci nebo cestopise. Přitom pohled na viadukt vysoko nad městem je úžasný. Po tomto železničním mostě ve výšce 58 metrů jezdí rychlovlaky TGV směrem na Brest. Most byl postaven v roce 1863 a je dlouhý 285 metrů.

Zbyněk Matýsek

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%