ROK: Zima

ROK: Zima

31. 12. 2012

LEDEN
Právě se narodil ROK! Je v plenečkách. Celý nesvůj. Neví, co ho čeká dnes, zítra, pozítří. Jedinou jistotu má v tom, že přesně ví, jak dlouho na tomto světě bude. Přesně 365 dnů. To je 12 měsíců, 53 týdnů, 525 600 minut. 

Bude mít 4 děti. 1. Polovinu zimy, Jaro, Léto, Podzim a 2. Polovinu zimy. Všechny děti budou na světě skoro stejně dlouho . Přitom každé bude zcela jiné.

Zima, ta je stará - ještě loňská, ale zároveň nová - letošní. Má před sebou spoustu zajímavé práce.

Jako první přichází na trůn měsíc LEDEN. Stará o přírodu, aby byla čistá, bílá a pod sněhovou peřinou spala a nabírala sílu do dalších měsíců. Lidé pečujíí o naše ptáčky. Dávají jim lůj a ta nejlepší  zrníčka, sestrojují nejrůznější krmítka či budky. Lhostejná jim nejsou ani zvířátka. Hlavně ta lesní. Do krmelců  myslivci dávají sůl, seno, jablka, kaštany a žaludy, které na podzim nasbíraly třeba děti ze škol či mateřských škol.

LEDEN přichystá slavnostní narození NOVÉHO ROKU, lidé si přejí co nejvíce toho nejlepšího. Dávají si nejrůznější předsevzetí, která se jim stejně většinou nepodaří splnit nebo na jednoduše během roku zapomenou. Snaží se být k sobě milí a tolerantní. Pár dnů poté svátek TŘÍ KRÁLŮ. Kdo se dokáže  tento den celý ponořit do studené vody,  bude celý rok zdráv. Tímto dnem vlastně končí vánoční období. Dojídají se poslední zbytky vánočního cukroví. Ve většině rodin se odstrojuje stromeček. Mnohde chodí vesnicemi, ale i městy tři králové - Kašpar, Melichar a Baltazar. Již léta je u nás zažitá Tříkrálová sbírka.

Den před Třemi králi se v kostelích snad odjakživa světila voda,  která měla zázračné účinky. Ten, kdo ji pil, chránil se před nemocemi. Sedláci ji dávali své rodině i zvířatům. Také jí kropili svá pole.

Je známo pár pranostik, ze kterých vybírám třeba Na Tři krále hodně hvězd – urodí se hodně bramborů.

V lednu se přihlásí mráz a předvede jako nejlepší světový malíř. Jeho kresby jsou nenapodobitelné a úžasné. Hlavně děti se mohou radovat ze zimních sportů a sněhu. Lyžují, sáňkují, bruslí, koulují se a ze sněhu a ledu mají nesmírnou radost. Zároveň se  všichni těší na dny, kdy zase sluníčko začne trochu více hřát. Některým lidem dělá leden problémy, třeba tím, že zvyšuje daně či jízdné. Jiní se radují z toho, že se zase trošičku pobaví. Začíná plesová sezóna. Muži i v několik let starých oblecích a ženy v nutně nejnovější garderobě se chystají na městské i vesnické plesy. Hasičský, sportovní, školní, kytičkový. Je jich spousta. Jen si vybrat ten správný! Každý se snaží se co nejlépe bavit.

31 dnů měsíce ledna pomalu plyne a aniž si tu rychlost uvědomujeme, pomalu končí. Co bude dál? Smutek nebo humor? No přece, měsíc Únor!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.