Zahradnické radosti i starosti
Ilustrační foto: Pixabay

Zahradnické radosti i starosti

12. 5. 2022

V roce 1963 jsme koupili starý domek s velkou značně zanetbanou zahradou. Dvorek byl zarotlý vysokými kopřivami a v nich jsme dlouho hledali studni, na zahradě se zbytky plotu bylo 75 stromů švestek, hruška, pár jabloní a spoustu pařezů z ovocných stromů.

Otec tenkrát pozval starého moudrého zahradníka, aby nám poradil, ten spráskl ruce a pronesl: "Chlapi jak tak na to koukám, tak se ani nestačíte oholit k poslednímu soudu!" Pomyslel jsem si: dědouši přijď se podívat za 5 let a uvidíš. To jsem netušil, že vlatně měl pravdu.

Zároveň s rekonstrukcí domku jsme pracovali na zkulturnění zahrady, aby přinášela užitek. Na vysvědčení jsem sice měl napsáno pracoval úspěšně v mičurinském kroužku, ale zkušenosti sovětských pěstitelů mi byly k ničemu, spíš jsem používal metodu pokus-omyl a tvrdě pracoval. Vykopal jsem pařezy, porazil nepotřebné švestky, soused nám kravkou zoral políčka a zaseli jsme oves. Když dozrával a těšili se na žně, přišla katastrofa. Od druhého souseda se děravým plotem k nám nastěhovla skoro malá zologická zahrada. Zatímco jsme byli v práci, slepice, husy, krůty a kozy načisto zničily políčka a museli jsme stranu oplotit.

Také první zeleninu se mi podařilo zničit, když jsem jí doslova spálil ledkem. Ale sklidili jsme první ovoce, pořídili králíky, slepice a manželka, která má ráda květiny, se dočkala prvních květů. Začali jsme zahradničit se střídavými úspěchy, ale hlavně nás to bavilo.

Zlom přišel, když strana a vláda rozhodla, že z našich zahrad budou stavební parcely, přijeli z Prahy geodeti a začali vyměřovat. Mrzelo nás to a když chodili přes záhony a kopali do hlávek zelí, tak jsem se s nimi utkal. Projekt se ale neuskutečnil a zahrada nám zůstala. Někdy si říkáme, že kdyby nám zbyl dvorek a kousíček, byli bychom bez práce. Na druhé straně si užíváme ovoce, zeleniny a hlavně brambor takřka bez chemie a protože je nám s babičkou 165 roků dohromady, musíme spoléhat na pomoc dětí a hlavně vnuka, který je nesmírně šikovný, práce ho baví, ale z Prahy je daleko.

Myslíme si, že v současné době, kdy ceny potravin stoupají, se začnou lidé opět zahradničení věnovat a místo trávníků se opět objeví záhony zeleniny.

Jarní soutěžení 2022 zahrada
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...