Zahrada je mojí láskou už šedesát let
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Zahrada je mojí láskou už šedesát let

9. 5. 2022

Není to zase tak dávno, kdy jsem začala se zahradničením. Nebo ano? Před více než 60 lety jsem objevila půvab pěstování kytiček a jahod v truhlících u nás na dvoře.

Měli jsme dům ve městě, který neměl nic jiného, než dvůr s garážemi, chlívky na uhlí a dřevo a prádelnu, ve které jsme se v zimě v létě koupali. A tak jsem už jako dítě chtěla tato zákoutí vylepšit a dědeček mi stloukl různé truhlíky. Tehdy začalo mé zahradničení a také můj úmysl, že až budu velká, nebude ze mě selka, ale zahrádkářka a že budu bydlet na vesnici, kde budu mít baráček se zahradou. Na nastávajícího jsem ještě ani nemyslela.

Mé sny se splnily, k baráčku se zahradou jsem dostala i manžela, jak také jinak, když se v tom domku narodil. My jej potom odkoupili asi za 8 tisíc, od tehdejšího MNV. A začali rekonstruovat vše. Byly to hezké a těžké začátky, ale mně se splnily mé dívčí sny. 

Nejdříve u mě platilo: Čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Ale i dnes si myslím, že kdejaká novota a přehnojování umělými hnojivy, také není to nejlepší. Méně a přírodně znamená více. Nějak se mi dařilo, ani nevím jak a hlavně jak jsem při práci a při dětech se ještě stačila věnovat zahradě. I když někdy to bylo skoro při měsíčku, kdy jsem dala děti spát a ještě jsem zalévala kytičky. Nějak se vše zvládalo. A to se užitky zavařovaly a různě uchovávaly. Dnes už mám více času na zahradu, ale také méně sil. Také je zapotřebí dobré počasí - slunce a déšť a zdraví, aby se nám zahradničení vydařilo. 

Pobývat na zahradě, pozorovat její život se všemi motýly, brouky, žížalami je nádherné. A což, když vyraší první poupata, první květy na ovocných stromech. Jako první ovoce přijdou červené jahody, pak maliny, třešně, meruňky, hrušky, jabloně a co já vím, co vše může být na zahradách jinde. Také vlastnoručně vypěstovaná kedlubna, rajče, okurka, či hrášek, jsou jedinečné plody naší práce. A piplání s kytičkami, vždyť to znáte milovníci květin, to je hodin a radostí z hezkých květů.

Není to tak dávno, kdy se před zhruba 60 lety začal odvíjet můj životní zahradnický příběh, láska k přírodě a všemu živému. Velkou konev na zalévání jsem vyměnila za menší, naběhám se častěji, ale pořád to dávám a mám to ráda.

Zahrada je láska na celý život, zůstává s vámi, je vám věrná a trpělivě čeká, kdy k ní přijdete si popovídat a ona vám rozumí. Odměnou vám pomáhá, je to taková dělba práce. Udělej a já se ti odměním. Věnuj se mi a já tě potěším. Je to symbióza duše i těla. Přeji všem zahrádkářům i balkonovým a pokojovým, ať se jim daří v jejich zálibě, ať jim přináší radost a zdraví a pohodu.

Zahrada je láska na celý život!

 

Jarní soutěžení 2022 zahrada
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.