Jak správně vychutnat
šampaňské nebo sekt?

Jak správně vychutnat
šampaňské nebo sekt?

30. 12. 2012

Hned několik rad ohledně správného otvírání a vychutnávání šampaňského nebo sektu dávají odborníci v souvislosti s blížícím se Silvestrem a příchodem Nového roku. Právě v tomto období se láhve s šumivým vínem otvírají nejčastěji. Označení sekt je převzato z Německa a občas bývá zaměňováno s názvem šampaňské víno, kterým se ale mohou honosit pouze vína z oblasti francouzské oblasti Champagne.

Odborníci se shodují, že nákup šampaňského nebo sektu se nemá nechávat na poslední chvíli. Nápoj obsahující oxid uhličitý potřebuje alespoň jeden až dva dny, aby se "uklidnil" a vychladil při teplotě šest až osm stupňů Celsia.

Jak správně lahev otvírat?

Nejprve podle znalců odstraníme krycí folii z hrdla lahve, uchopíme kovový košíček, takzvanou agrafu, za kolečko, které drží korek, a poté sedmkrát otočíme. Po celou dobu držíme druhou ruku na korku a stlačujeme jej směrem dolů, aby nedošlo k předčasnému vystřelení. Pak je možné odstranit agrafu. Následně uchopíme pevně korek a otáčíme lahví, ne jako mnoho lidí nesprávně korkem. Nápoj naléváme do sklenice, kterou nakloníme do úhlu 45 stupňů, po jejím skle. Díky tomu nám nevypění.

Originálním způsobem otvírání šumivého vína je sabráž, technika otvírání láhve šampaňského šavlí nebo nožem. V podstatě se jedná o useknutí konce hrdla láhve. Sek šavlí je veden po láhvi v místě švu směrem k hrdlu, tak aby ostří narazilo na skleněný nákružek na jeho konci. Síla úderu v tomto místě oddělí hrdlo láhve i se špuntem. Podobné kousky bývaly údajně zvykem v době tažení napoleonských armád Evropou nebo na oslavách pořádaných carskými důstojníky. Sek prý nemusí být veden ani příliš rychle, ani obzvláštní silou.

"Při servírování sektu v dnešní době neexistuje žádné nepřekročitelné dogma. Nejdůležitější je, aby vše lahodilo oku i chuti, pak nic nestojí v cestě pro vytvoření té pravé sváteční atmosféry," sdělil ČTK barman a odborník v oboru barmanství Marek Šenkapoul, který působí jako Brand Ambassador značek společnosti Bacardi-Martini.

Nalévání sektu

Pokud jde o nalévání šampaňského nebo sektu, již léta se vede "souboj" příznivců dlouhé štíhlé "flétny" a širokého krátkého "kalichu", jehož tvar byl podle legendy odlit podle poprsí francouzské královny Marie Antoinetty. Své kouzlo má podle Šenkapoula také podávání sektu v nižších sklenicích, které se používají k servírování vermutů Martini. Vědecký tým fyzika Gérarda-Belaira však tvrdí, že v poháru vyprchá oxid uhličitý nejméně o třetinu rychleji než ve "flétně". Kdo nepije rychle, přijde tak o žádané perlení.

Otvírání sektu nebo šampusu skýtá i tradiční nebezpečí v podobě vylétající zátky. Tým německých vědců před časem fyzikálními pokusy došel k závěru, že nebrzděná korková zátka může vyrazit z láhve rychlostí až 40 kilometrů za hodinu, což může být nebezpečné.

Mezi uznávané značky z oblasti Champagne patří například Roederer, Pommery, Taittinger, Mumm, Ruinart, Piper-Heidseick, Mercier, Laurent-Perrier nebo Veuve Cliquot. Šumivá vína nabízí třeba italská značka Martini, kde vznikly sekty Martini Prosecco či Martini Brut. Z českých šumivých nápojů je nejznámější Bohemia Sekt, který se vyrábí ve Starém Plzenci.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%