Pruhované mládě na Ostrově lemurů
Osmiletá samice Anka se svým potomkem. FOTO: Petr Hamerník, Zoo Praha

Pruhované mládě na Ostrově lemurů

29. 4. 2022

Šestitýdenní mládě lemura kata mohou návštěvníci pozorovat na opětovně otevřeném Ostrově lemurů v Zoo Praha. V expozici, která byla dlouhodobě uzavřena kvůli pandemii covid-19, lze nyní znovu z bezprostřední blízkosti obdivovat dovádění osmičlenné skupiny těchto poloopic.

„Mládě se již osamostatňuje, opouští záda své matky Anky a pod jejím dohledem zkoumá okolí. Také mu již rostou zuby, a tak kromě pití mateřského mléka zkouší ochutnávat kořenovou i listovou zeleninu, kterou dostávají dospělí jedinci,“ představuje nejnovější přírůstek na Ostrově lemurů vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Mládě se narodilo 17. března zkušené osmileté samici Ance. Spolu s jeho o rok staršími sestrami Nesi, Latefou a Auri tak skupina lemurů kata nyní čítá čtyři mláďata a čtyři dospělé samice.

„Pohlaví mláděte budeme s jistotou znát po první veterinární prohlídce, zatím nechceme matku s potomkem vyrušovat. Na její péči a mateřském mléce bude závislý ještě rok, ve dvou letech pak již bude pohlavně dospělý a zcela samostatný,“ vysvětluje Vojáček.

Foto 3_Z09_2625_export.jpg
Z Ostrova lemurů. FOTO: Petr Hamerník

Přestože lemur kata patří k nejpočetněji chovanému zástupci svého rodu, hrozí i jemu vyhubení. Kromě lovu a ilegálního obchodu se zvířaty jej ohrožuje úbytek jeho přirozeného prostředí. Galeriové lesy i trnitý buš na Madagaskaru, kde nejraději žije, čím dál víc ustupují dobytčím pastvinám a drobí se do řady menších izolovaných ostrůvků, v nichž se větší populace lemurů neuživí. Proto je od konce minulého století tento druh veden v Červeném seznamu IUCN, kde je nyní zařazen do kategorie ohrožený.

Obyvatele Ostrova lemurů v dolní části areálu mohou návštěvníci nejlépe pozorovat kolem půl jedenácté dopoledne a kolem třetí hodiny odpoledne, kdy tito primáti dostávají potravu.

Foto 1_pangolinfemaleRun Hou Tang-2.jpg

Samice Run Hou Tang před cestou do prahy. FOTO: Poskytnuto Zoo Praha

 

Luskouni se představí v polovině května
V polovině dubna dorazili do pražské zoo dva luskouni krátkoocasí - samec Guo Bao a samice Run Hou Tang z Tchaj-wanu. Pro luskouny byla přestavěna noční expozice v pavilonu Indonéská džungle, kde budou po absolvování měsíční karantény patrně 15. května poprvé představeni návštěvníkům. Zoo Praha je teprve druhým chovatelem těchto pozoruhodných savců v Evropě.

„Luskouni jsou na první pohled výjimeční tím, že mají tělo pokryté šupinami. Proto bývají označováni jako oživlé šišky,“ vysvětluje jejich jedinečnost ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Naše úsilí získat je pro Zoo Praha však bylo motivováno především tím, že jsou v oblastech svého výskytu masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa. Usilujeme o jejich ochranu jak ve střední Africe, tak v jižní Asii, a proto je chceme představit i české veřejnosti.“

Chov luskounů je mimořádně náročný. Musí mít zajištěno správné rozpětí teplot či velmi vysokou vlhkost, ale největší problém představuje jejich potrava. V přírodě se živí mravenci a termity, které jim v Praze nahradí speciální směs, jejíž základ tvoří včelí larvy.

Foto 3_pangolinfemaleRun Hou Tang and keeper_export.jpg
 FOTO: Poskytnuto Zoo Praha

 

 

 

 

 

příroda ZOO
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.