Z deníku Betynky - Na zahrádce
FOTO: Miloslava Richterová

Z deníku Betynky - Na zahrádce

1. 5. 2022

Tak, Betynko, tohle je tvoje zahrádka, tvoje království. Tady si budeš běhat, stopovat, očichávat a pozorovat náš krásný svět. Pár záhonů jsme však pro jistotu ohraničili plůtkem, hlavně proto, abys nebyla pořád špinavá od hlavy až k patě. Tak s ním nebojuj a vůbec našlapuj opatrně.

U bazénu dávej pozor, na ně pejsci občas doplatí. Taky včeliček na pampeliškách si nevšímej. Zaujal tě čmelák, co bručí na jostě, čmeláci jsou vítaní a hodně důležití. Zvládnou práci tam, kam se včelky nedostanou, a když je chladno, pracují i za ně. Podívej, babočka na badanu, až bude léto, bude tu motýlů plný rej.

Cítíš tu vůni? To dělá jaro, poslouchej, jsme pod třešní, v koruně to hučí. To, co se sype, není snížek, i když jsou záhony bílé. Odkvetla pozdní meruňka a teď odkvétají švestky, takže se bílé lístky snášejí k zemi.

Kosů se nelekej, jsou u nás doma, teď mají rodinu. I další ptáčci tu hledají krmení na čerstvě zkypřených záhonech. Ty ale všechno do pusy brát nemusíš. Teď jsme se uhnuly hrdličce a o něco výš plachtí vzduchem tři kachny divoké, mají namířeno k rybníku u mlýna.

Čím tě zlákala skalka, že si tam leháš? Voní ti levandule nebo se ti líbí barevné kytičky? A jé, něco křuplo, sedla sis na tulipán, v barvínku klidně zůstaň, ten tě unese. Pojď a pomáhej mi trochu, vyklepeš semínka z loňských afrikánů, můžeš odnášet zaschlé, vyřazené muškáty. No vidíš, jaká jsi zahradnice.

 A teď, Bety, míček, přines, hodná Bety. Myslím, že hrát si s ním na paloučku mezi sedmikráskami bude úplně to nejlepší, že ano?

 

 

 

 

 

Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.