Do Dolních Počernic a Hostavic s Pepou Boreckým
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Do Dolních Počernic a Hostavic s Pepou Boreckým

28. 4. 2022

Íčkař Josef Borecký je povoláním a srdcem kamenosochař. Věnuje se umělecké tvorbě i restaurování historických plastik a architektury. Na radotínském setkání i60 pozval zájemce na výstavu, která do konce dubna probíhá v komunitním centru MČ Dolní Počernice.

Výsledkem bylo, že se v úterý 26. dubna vydalo několik íčkařek nejen na výstavu, ale i za poznáním Dolních Počernic a Hostavic. Pepa se ujal role průvodce a zhostil se jí přímo skvěle.

V Dolních Počernicích se nás k Pepovi přidalo šest - Olinka, Jitka, Hanka, Alena, Vlasta a já. Zámeckým parkem jsme prošli do historického centra, které nás překvapilo svým přívětivým venkovským vzhledem. V komunitním centru Jako doma jsme byli všichni mile přivítáni a prohlédli si umělecká díla místních výtvarníků - obrazy, fotografie a kamenné plastiky. Pepa nám předvedl svoje originální kamenné lampy, inspirované tvary hlavolamů, a vyprávěl nám i o ostatních vystavujících. 

Z výstavy jsme zamířili zpět do zámeckého parku. Vysvitlo sluníčko a my si užívali příjemnou procházku jarní zelení. Náš průvodce nám cestou poskytoval zajímavé informace o historii památek, které jsme míjeli. Ukázal nám budovu zámku, ve které dnes sídlí dětský domov, mateřskou školu v bývalé oranžerii, kostel Nanebevzetí Panny Marie, stále fungující pivovar i bývalý mlýn. Parkem jsme došli až na hráz velkého Počernického rybníka, kde jsme pořídili spoustu fotek neobvyklé bílé kachničky, labutí rodiny i obdivuhodných starých stromů.

Minulo již poledne, když jsme opustili Počernice a vydali se cestou mezi kvetoucími stromy a kolem překvapivě malebného rybníka Pískovna do Hostavic. Poobědvali jsme na zahrádce restaurace Hostavický Vidlák. Na kávičku jsme se přesunuli do kruhové prosklené kavárničky u zdejšího zámku. Jako dezert jsme přikusovali výtečné ořechové pusinky, které nám napekla Jitka Hašková.

Završením výletu byla návštěva Pepovy kamenické dílny. Když jsme si my ženy vše důkladně prohlédly a Pepa nám zodpověděl naše zvědavé otázky, byl čas se rozloučit. Poděkovaly jsme mu za pohodový den plný zajímavých zážitků, který pro nás připravil. Pak jsme se poněkud unavené, ale nadmíru spokojené vydaly na zpáteční cestu.

S využitím zdrojů:

https://praha-dolnipocernice.cz/
http://www.kamenik-pocernicky.cz/

cestování čtenáři i60.cz
Hodnocení:
(5.2 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.