GLOSA: Velikonoční hospodářství
Ilustrační foto: Pixabay

GLOSA: Velikonoční hospodářství

19. 4. 2022

Nedávno opět promlouval z obrazovky nějaký ekonom či ministr o rostoucí inflaci a o stoupajících cenách potravin, které jsou údajně způsobeny panikou na trhu.

Doporučil rodinám zamezit propadu do chudoby pěstováním zeleniny na každém kousku půdy, v truhlících na balkónech či na parapetech a neprodleně obnovit a rozšiřovat chov drobných domácích zvířat. I v naší obci mnohé dvorky s příchodem jara zdobí nové kurníky a králíkárny, po některých zahradách dokonce pobíhají ovečky. Sousedka od lesa se dokonce na internetu chlubí fotografiemi se svou "zahradní srnkou“.

Jelikož si připadáme někdy chudobně, že svými zahradními výpěstky krmíme jen mravence, slimáky, housenky, myši, krtky a hraboše, a to ještě proti své vůli, vyjeli jsme prozkoumat na farmářské trhy onen avízovaný vliv tržní paniky na růst cen. Byli jsme rozhodnuti, že podle situace případně nastavíme novou pěstitelskou či chovatelskou strategii, když vláda od nás pomoc potřebuje.

Zjistili jsme, že zvýšená poptávka je opravdu po kuřicích, kterou prodejce řešil sepisováním seznamu čekatelů. Mezi nimi jsem narazil na souseda, jehož dokonale vybetonované miniaturní zahrádce okolo domečku se přezdívá „tvrz“. Na můj dotaz, čím bude krmit, když pšenici zdražují a je jí nedostatek, stručně odvětil, že slepice mohou klovat trávu mezi dlaždicemi a příroda si vždycky nějak pomůže sama. Ještě dodal, že už koupil hadici, aby slepičince z vybetonované plochy mohl splachovat do obecní kanalizace...

Ministra jsme nepotěšili, žádné novoty u nás nebudou. O Velikonocích jsme se obklopili napečenými zvířátky, se kterými jsme trávili sváteční čas a prožívali pocity statkářů. Bohužel, dlouho nám to nevydrželo. Víme však, že se nebudeme potýkat se zákonem proti týrání zvířat.

 

Cast-stada-beranek-ovecka-drubez-a-kralik.jpg

                                                                                                             FOTO: Tomáš Staníček

 

 

 

 

bydlení glosa potraviny
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.