Chodíme pro mozek
FOTO: Hana Práglová

Chodíme pro mozek

3. 4. 2022

Trénování paměti 14.-18.3.2022. Jak známo, paměť  se dá  trénovat nejrůznějším způsobem. Mohou to být křížovky, pexeso, šachy, karty, učení, básně, písně, ruční práce a našlo by se mnoho jiných dalších možností. Patří mezi ně i pohyb. Nezáleží na tom, o jaký pohyb se jedná. I když nejlepší je pohyb venku, kdy se zároveň okysličuje mozek.

Členové Seniorklubu Bohumín zareagovali na výzvu k trénování mozku pohybem a okamžitě se přihlásili a také hned začali úkol plnit. Ptáte  se jak?
Někteří se společně vydali na túry, kde společně 58 členů nachodilo 2028 km. Jiní se vydali na procházky do okolí našeho města. Chodili ve skupinkách a 87 seniorů ušlo 1050 km.

Protože máme ve městě i krásný Aqua park s vnitřním i venkovním bazénem, využili jsme i tuto  možnost. Do této aktivity se zapojilo 11 seniorů s 9 vnoučaty.

Jsme zvyklí jezdit i na kole. Veřejnou dopravu v místě bydliště používáme co nejméně. Do kola se tento týden opřelo 25 seniorů. To stále ale není vše. 

V úterý 15.3. jsme kilometry procházky ukrajovali společně. Od klubovny se 15 seniorů vydalo ke stromu Čtecích babiček a poté do Rafinerského lesíku. Zde je tělocvična pod širou oblohou. Jeden náš senior tady chodí cvičit pravidelně, takže nám na různých cvičebních strojích spoustu cviků ukázal a některé jednoduché jsme si taky vyzkoušeli.

Nenechali jsme zahálet ani mozek. Jedna členka nám dala několik příkladů, jak můžeme mozek trochu potrápit, aby pracoval, aby vzpomínal. Měli jsme například jmenovat herce, kteří se narodili v první polovině minulého století. Nebo najít města, která končí písmenem -n-. Nebo najít slova, která začínají i končí stejným písmenem - astma, bob, Cínovec, červotoč, drozd, emoce, fotograf, grog...

Na závěr jsme si společně zazpívali podle písničky Chodíme, chodíme hore po dědině.

Chodíme, chodíme jarním Bohumínem,
nejednu hádanku přitom vyluštíme,
nejednu hádanku přitom vyluštíme.

Chodíme také cvičit pod názvem ABY ZÁDA NEBOLELA a do cvičení v tělocvičně. Této aktivity se zúčastnilo 62 seniorů. Ti, co moc chodit nemohou nebo nechtějí , ale přesto mají potřebu se hýbat, využili další nabídku. V klubovně si 14 seniorů zajezdilo na rotopedu a společně našlapali krásných 100 km.

V klubovně jsme si rovněž zahráli šipky - 15 lidí, bollo ball - 15 lidí, mikádo - 16 lidí. Kuželky si zahrálo 10 lidí a bowling 18. Krom toho si 2 osmdesátníci vyrazili na běžky a celkem najeli cca 100 km. Na cvičebních prvcích v našich parcích si zacvičilo 20 lidí. A protože je příjemné počasí, cca 20 lidí už začalo pracovat na svých zahrádkách. Tento týden se do jakéhokoliv pohybu zapojilo 392 lidí.

Je vidět, že naši senioři jsou skvělí a žádnou možnost udělat něco pro svůj klub a hlavně pro své zdraví nezkazí a rádi se zapojí do čehokoliv.  Všichni vědí, že se jedná i o výtečnou možnost prožít něco zajímavého a hezkého nejen sám, ale i se svou rodinou, vnoučaty a také přáteli.

 

aktivní senioři
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.