Hrado-zámecká turistika
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Hrado-zámecká turistika

30. 3. 2022

Turistická sezóna se i díky pěknému počasí utěšeně rozbíhá. Někdo dává přednost horám, lesům a rybníkům a někdo zase rád navštěvuje města, zámky a hrady.

Já patřím k těm, kteří to mají tak nějak promíchané a zážitky z lesů, vod a strání prostřídávám se zážitky z prohlídek šlechtických sídel. Ve svém archivu jsem nashromáždila fotografie celé řady hradů a zámků a napadlo mě, že se začátkem turistické sezóny bychom se mohli na nějaké podívat a případně se navnadit na výlet.
Nebudu se pouštět do dlouhých popisů se spoustou informací, budu stručná a věcná a přidám odkazy na příslušné internetové stránky toho kterého objektu.
Začnu, jak jinak, v Roudnici nad Labem. A když už budeme v Roudnici nad Labem, kde máme zámek patřící rodu Lobkoviců, mohli bychom se rovnou podívat i na další památkové objekty, patřící stejnému šlechtickému rodu, ať už větve roudnické, či větve mělnické.

Zámek Roudnice nad Labem
je nepřehlédnutelnou dominantou náměstí. Barokně přestavěný původně románský hrad a později renesanční zámek, byl v restitucích navrácen roudnické větvi rodu Lobkoviců. Předtím sloužil armádě a působila v něm vojenská hudební škola. Veřejnosti je přístupný zbytek románského hradu s ochutnávkou vína, zámecká kaple a v letošním roce poprvé bude přístupná nová expozice.
Vstupné pro dospělého je 70,- Kč, pro děti a seniory 50,- Kč. Více informací:
Hrad a zámek Roudnice nad Labem.

 Zámek Roudnice nad Labem

 

Zámek Nelahozeves
rovněž patří roudnické větvi rodu Lobkoviců. Renesanční zámek s krásnými sgrafity najdete na levém břehu Vltavy poblíž Kralup nad Vltavou. Můžete zde obdivovat nejen zámecké interiéry, nýbrž i sbírku obrazů malířů věhlasných jmen. Rodině Lobkoviců patří i rodný dům skladatele Antonína Dvořáka.
Vstupné pro dospělého činí 150,- Kč, pro děti a seniory 100,- Kč.
Vstupné do rodného domku Antonína Dvořáka je jednotné a činí 70,- Kč.
Více informací: Zámek Nelahozeves.

 Zámek Nelahozeves

 

Hrad Střekov
je další památkou patřící roudnické větvi rodu Lobkoviců. Najdete ho vysoko na skále nad Labem na pravé straně Labe. Nemůžete ho přehlédnout při cestě do Ústí nad Labem autem, vlakem nebo dokonce lodí. Parkoviště před vstupem do hradu vám ušetří námahu při stoupání do majestátné výše. Ovšem i tak se připravte na lehké nepohodlí při jeho prohlídce, korunované romantikou zbytků hradu a úchvatnými výhledy do labského kaňonu i na krajské město Ústí nad Labem.
Vstupné pro dospělého činí 120,- Kč, pro děti a seniory 100,- Kč.
Více informací: Hrad Střekov.

Střekov

 

Zámek Mělník
patří mělnické větvi rodu Lobkoviců a byl rovněž navrácen v restitucích. Najdete ho téměř nad soutokem Labe a Vltavy, přesněji již na pravé straně Labe. Při prohlídce se můžete těšit na zámecké interiéry a po ní se můžete posadit do zámecké cukrárny. Prohlédnout si můžete i zámecké vinné sklepy a ochutnat mělnické víno.
Vstupné pro dospělého do zámku činí 140,- Kč, pro studenty 100,- Kč. Vstupné do vinných sklepů 50,- Kč.
Více informací: Zámek Mělník.

Mělník

 

Zámek Jezeří
by zasloužil samostatný článek. Tato lobkovická barokní perla na úpatí Krušných hor nedaleko Mostu si prošla peklem, které přežila snad jenom zázrakem. Jeho návštěva vás jistě ohromí, stejně jako už dvakrát ohromila mě a jistě tam zajedu ještě několikrát. Zmiňuji ho zde proto, že zdevastovaný zámek byl v restitucích rovněž navrácen rodu Lobkoviců, ovšem ti ho po nějaké době převedli zpět na stát. Zámek shlíží na obrovskou těžební jámu mostecké uhelné společnosti a nechybělo mnoho a zmizel by ze světa. V mapách z určité doby už chyběl. Dnes pomalu, ale jistě vstává z popela a jeho návštěvu vřele doporučuji.
Přidávám zde pro zájemce odkaz na rozhovor s kastelánkou zámku Hanou Krejčovou.
Vstupné pro dospělého činí 150,- Kč, pro děti a seniory 120,- Kč.
Více informací: Zámek Jezeří.

 

Jezeří

 

Nad rámec návštěvníkům přístupných objektů zmíním ještě:
Zámek Hořín,
který leží na levé straně Labe přímo naproti zámku Mělník. Původně barokní, později rokokově upravený zámek byl silně zasažen povodní v roce 2002. Veřejnosti není přístupný a krásnou budovu si můžete prohlédnout pouze přes vrata. K Labi se táhne přístupný lesopark se zbytky mlýna a lesovny. Na hořínském hřbitově je hrobka Lobkoviců. Nedaleko se nachází zajímavé historické zdymadlo na plavebním Vraňansko-hořínském plavením kanále, z něhož se otvírá pohled na mělnický zámek.

Hořín

 

cestování hrady a zámky Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.