Strakonický hrad se v dubnu otevře veřejnosti. Jeho rekonstrukce odhalila vzácné malby i nové prostory
Imitace pracovny hraběte Paara. FOTO: Poskytnuto Muzeem Středního pootaví

Strakonický hrad se v dubnu otevře veřejnosti. Jeho rekonstrukce odhalila vzácné malby i nové prostory

25. 3. 2022

Po mnohaleté rekonstrukci se 1. dubna 2022 otevírá hrad ve Strakonicích. "Expozice návštěvníkům představí třeba největší sbírku dud ve střední Evropě, říká PhDr. Ivana Říhová, ředitelka Muzea Středního pootaví.

Proč se musela uskutečnit rekonstrukce hradu ve Strakonicích? Jak dlouho trvaly opravy a jaké budou konečné náklady na všechny práce?
Strakonický hrad je rozsáhlý areál, který má tři vlastníky - Jihočeský kraj, město Strakonice a římskokatolickou farnost. Od roku 2005 prochází jednotlivé části postupnou rekonstrukcí. Díky tomu, že  Muzeum středního Pootaví uspělo v 52. výzvě Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) s projektem Obnova vybraných objektů v areálu národní kulturní památky hrad Strakonice, mohlo dojít v posledních letech i na rekonstrukcí objektů, kde sídlí muzeum a které vlastní Jihočeský kraj. Úpravy probíhaly v  tzv. Bavorovském  paláci, v budově bývalé komendy maltézského řádu a ve spojovacím krčku mezi I. a II. nádvořím hradu. Předmětem rekonstrukce byly rozsáhlé stavební i expoziční úpravy. Na hraně životnosti byly v této části hradu rozvody elektřiny, vody i kanalizace. V hradním paláci bylo třeba provést sanaci dřevěných stropů protézováním, zvýšit nosnost a stabilitu obvodových zdí vkládáním ocelových nosníků a odstranit všechny prkenné podlahy napadené dřevomorkou či jinými dřevokaznými houbami. Zmizely také všechny novodobé prvky a sádrokartonové příčky.
Expozice a sály byly dříve bez vytápění, takže jejich provoz během roku byl omezen pouze na letní sezónu. Dnes je všude zavedeno ústřední vytápění, takže sály budou v provozu po celý rok. Výstavbou výtahu ve spojovacím krčku mezi I. a II. nádvořím hradu jsou výstavní sály i stálá expozice alespoň částečně zbaveny bariér. Pro zajímavost uvádím několik technických údajů, např. do kapitulní síně bylo instalováno 1,5 km podlahového potrubí, celkově ho na celém objektu je položeno kolem 5 km. Silnoproudé kabely jsou namontovány v délce 11 km, slaboproudé kabely v délce 5 km. Bylo odkryto a opraveno 280 m2 trámových stropů. V průběhu rekonstrukce bylo položeno cca 900m2 cihlové dlažby repasováno nebo opraveno 300 ks dveří a oken. Od roku 2019 do roku 2022  byla do strakonického hradu investována částka cca 140 mil. Kč z evropských finančních zdrojů, státního rozpočtu a rozpočtu Jihočeského kraje.

 

Detail více než 600 let starého malovaného trámu se šablonovou výmalbou.jpg
Detail více než 600 let starého malovaného trámu se šablonovou výmalbou.
Foto: Poskytnuto Muzeem Středního pootaví

 

Narazili jste na nějaké zajímavé objevy, jak to často u rekonstrukcí bývá?
Již v prvních měsících stavební rekonstrukce byly učiněny objevy mimořádné historické hodnoty. Například mezi kapitulní síní a palácovou zdí byl nalezen do té doby zazděný unikátní prostor. Je zde kompletně dochovaná stratigrafie archeologických vrstev starých více než 500 let. Vzácný objev byl učiněn i v prostorách bývalé řádové komendy. Při odstraňování stropního podhledu byly nalezeny dvě široké desky s malovaným plátnem a 4 široká malovaná prkna. Jedná se patrně o části středověkého oltáře datovaného do pol. 16. století. V jednom ze sálů v objektu bývalé komendy byly odkryty rozsáhlé nástěnné malby, které jsou datovány do poloviny 18. století (období rokoka). Nástěnné malby byly objeveny i ve vedlejším salonku. Překvapení čekalo na odborníky i v přízemí hradního paláce, které využíváme jako edukační sál. Na jedné ze stěn se totiž nachází erb Velkopřevora Othenia Bernarda Maria Lichnowskeho – Wardenberga, který byl významným představitelem řádu maltézských rytířů, symbolizujícího charitu 19. století. Skutečným klenotem jsou potom vice než 600 let staré dřevěné trámy se šablonovou výmalbu ukrývané pod podlahou v bývalé expozici 19. století. Veškeré objevené předměty i nástěnné malby jsou restaurovány a jsou od 1. dubna zpřístupněny veřejnosti.

V rámci projektu se znovu návštěvníkům nabídne expozice dud a dudáctví, přehled historie textilní výroby, zbraní a motocyklů značky ČZ. Bylo těžké zajistit exponáty pro tuto část vašeho muzea?
Část předmětů pro jednotlivé expozice jsme měli v našich depozitářích. Potřebovaly však odborné zásahy restaurátorů. Do péče odborníků se dostaly například  benátské zrcadlo, cechovní korouhve, cechovní pokladnice, dřevěné plastiky, pletací stroj na fezy a žakárový stav ze 30. let minulého století, veškeré textilie apod. Už v roce 2016 byly zahájeny záchranné práce na součástech loutkového divadla, které pocházejí z pozůstalosti slavných loutkářských rodů Lagronů a Kopeckých. Aby nové expozice návštěvníkům muzea nabídly skutečně plnohodnotný zážitek, bylo nezbytné přistoupit i k nákupu některých předmětů nebo nechat vyrobit kopie či faksimile originálních a těžce dosažitelných exponátů. Došlo k nákupu několika desítek dud z Čech i ze zahraničí, z nichž některé jsou skutečnými unikáty. Díky rozšíření dudácké sbírky se tak muzeum postupně stalo vlastníkem největší sbírky dud ve střední Evropě. Rozšířena je i sbírka motocyklů. Velkým obohacením nové expozice je např. silniční závodní motocykl ČZ 125 z roku 1957. Další motocykl, tentokrát motocross, k nám cestoval z Belgie. Podařilo se zakoupit i ČZ 500, nejsilnější předválečný motocykl, který se ve zdejší Zbrojovce vyráběl. A tak bychom mohli pokračovat.

cestování hrady a zámky kultura
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...