Velké maličkosti pro radost
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Velké maličkosti pro radost

23. 3. 2022

Doba, kterou právě teď prožíváme, není zrovna radostná. Pandemie koronaviru, která lidstvo sužuje už dva roky, byla novější událostí odsunuta někam do pozadí a nahradila ji nesmyslná, ničivá válka. Rusko versus Ukrajina.

Ale i v této době se většina „obyčejných“ lidí odmítá přestat radovat ze života, těšit se z maličkostí a hlavně doufat. Věřit, že zvítězí zdravý rozum a nastane vymodlený nebo vyjednaný klid zbraní.

A takové „moje“ maličkosti, které mně a nejen mně přinesly radost a dobrou náladu vám chci přiblížit v této fotoreportáži.

Masopust

Tak pojďte se mnou na historicky první mikulovický masopust. Mikulovický Spolek žen se rozhodl trochu zatočit s tou špatnou náladou a smutkem.

V neděli 27. února 2022 v deset hodin dopoledne se na prostranství za obecním úřadem začali scházet malí i velcí v roztodivných masopustních maskách. Samotné pořadatelky byly pěknou účastí překvapeny a nadšeny. Doufaly, že přijde alespoň pár dětí v maskách a zatím se zapojili s vervou a s radostí nejen děti, ale i dospělí. Paráda! Masopustní průvod procházel obcí a u mnohých dveří se zastavil a účastníci za veselé muziky dodržovali pitný režim.

Nakládání fermentované zeleniny

To bylo tak, jsem doma v kuchyni a krájím a strouhám zeleninu na fermentování neboli kvašení. A v tom mě napadne, že bychom mohli zeleninu připravit i s klienty v našem pečovatelském domě, kam chodím číst. S nápadem při nejbližší příležitosti jdu za paní ředitelkou. Souhlasí a hned se ujme celé organizace. Co myslíte, kolik se nás na této akci sešlo? Mohli jsme si zpívat: je nás jedenáct! Sice jsme nezpívali, ale veselo bylo, to jo. Očistili, nakrájeli, nastrouhali a napěchovali do sklenic 7 (slovy: sedm) kilogramů zeleniny. Povedla se báječně a chutnala všem. 

Recept: tak to dělám já

Na kilo jemně nakrájené nebo nastrouhané zeleniny přidat 2 dkg mořské soli.
Bílé zelí, cibuli, papriku - nakrájet na nudličky. Na hrubém struhadle postrouhat: mrkev, bílou ředkev, celer, cuketu, červenou řepu. Směs posolit a dobře promíchat, napěchovat buď do nějaké nádoby s víkem nebo do sklenice. Pořádně zmáčknout. Druhý den směs nahoře promíchat, aby se horní vrstva obměnila. Nemíchat vše. Umačkat, měla by vystoupit šťáva. Sedm dní a je hotovo. Nádobu se zeleninou postavit do mísy, to v případě, že by ze zeleniny přetekla šťáva. Všechna zelenina tam jde syrová, žádná tepelná úprava, nezničí se žádné vitamíny. Skladovat v lednici.

Je to velmi starý způsob nakládaní zeleniny. Výborný prostředek na posílení imunity v zimním a jarním období.

Chodíme pro mozek

Na našem íčku jsem zahlédla článek o celostátní akci Chodíme pro mozek. Článek jsem přeposlala paní ředitelce v pečovatelském domě a spolu jsme se pak domluvily, že se k této akci připojíme. Nadšeně se k nám přidali senioři ze studijní skupiny U3V a také několik aktivních seniorů chodců, kteří na přednášky nechodí.

První pochod jsme však šlapali s manželem se seniory ve Zlatých Horách. Bylo to v pondělí 14. března a my jsme chtěli podpořit zlatohorské přátele. Zlaté Hory jsou moje srdeční záležitost. 

A pak přišel pátek 18. března 2022 a na pochod se vydala naše mikulovická skupina osmnácti seniorů pod laskavým vedením Mgr. Štěpánky Beníčkové, ředitelky SOUŽITÍ 2005.

Od komunitního centra jsme se po cyklostezce vydali do Hradce a pak přes historický kamenný most nad železniční tratí do Nové Vsi. Tam byla plánovaná zastávka na občerstvení a doplnění tekutin. Penzion Aviatik, tady už na nás čeká skupina lidiček, kteří se sem nechali dopravit, protože už by celou trasu pěšky nezvládli. Nevadí, každý podle svých sil a hlavně s dobrou náladou. Po občerstvení jsme pokračovali v cestě zpět do Mikulovic ke komunitnímu centru. Osm kilometrů trasy, sem tam do kopečka a pak zase šupem dolů, jsme zvládli všichni bez ztráty kytičky. 

Všechny akce jsem poctivě dokumentovala a tak se můžete zúčastnit i vy.

aktivní senioři Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.