Divadlo Ungelt otevře svou letní scénu na Novém Světě už v polovině května
Letní scéna Divadla Ungelt. FOTO: Poskytnuto Divadlem Unglelt

Divadlo Ungelt otevře svou letní scénu na Novém Světě už v polovině května

19. 3. 2022

Ve starobylé malebné části Hradčan pod Loretou na Novém Světě otevře svou letní scénu Divadlo Ungelt už poosmnácté. Umělecký šéf a dramaturg Ungeltu Pavel Ondruch nám představil novinky na letošní sezónu.

Co nového máte připraveno pro letošní Letní scénu?
Největší novinkou je, že jsme se rozhodli na Letní scéně hrát už od 16. května a prázdninovou sezónu protáhnout až do 13. září. Loni jsme totiž celý areál zásadním způsobem zmodernizovali, díky čemuž velmi snadno odoláme jak jarnímu, tak podzimním chladu. Totiž: zastřešili jsme hlediště tak, že můžeme v suchu a bez problémů hrát prakticky kdykoli. Kromě zrekonstruovaného hlediště jsme pro naše diváky vybudovali kvalitní sociální zázemí s tekoucí vodou i splachovacími záchody. Když to takto vypichuji, zní to možná legračně, ale záchody jsou, myslím, pro všechny exteriérové kulturní akce třeskutý problém… Všichni v Ungeltu máme obrovskou radost, že je tato záležitost na Novém Světě definitivně a „voňavě“ vyřešena. Naši diváci se tak můžou s plným komfortem soustředit na divadlo.

Na která představení se nejvíce těšíte?
Velkou slabost mám pro naši novinku Krásná vzpomínka. Poprvé v historii Ungeltu jsme nasadili „hudební komedii“ a obsadili do ní snad nejvšestrannějšího českého herce Ondru Brouska. A byla to trefa. Text jsme ale původně našli na tělo Báře Štěpánové – chtěli jsme ji ukázat úplně jinak, než ji většina lidí zná. A i to byla trefa! „Převtěluje“ se v postavu nejhorší zpěvačky všech dob tak sugestivně, že něco takového prostě nemůžete nevidět, a samozřejmě: nemůžete to ani neslyšet… Těším se ale taky třeba na komedii Vejšlap, a to ne proto, že jsem ji režíroval, ale proto, že ozdravné energie herců Martina Písaříka, Petra Stacha a Jana Holíka není nikdy dost!

Bude se na Letní scéně hrát nějaký kus, který nehrajete v kamenném divadle?
Ano, před lety jsme pouze pro Letní scénu a zájezdy připravili dramatizaci slavného humoristického románu Betty MacDonaldové Kdokoli může dělat cokoli. V inscenaci vystupuje Tereza Kostková, Jitka Smutná, Máša Málková, Sarah Haváčová, Jiří Hána a Jaromír Nosek, což je sice originální skupina, ale na kamennou scénu by se při nejlepší vůli nevešla. Překvapivě aktuální komedii, kterou s nadšením přijali i rodinní příslušníci Betty MacDonaldové, hrajeme s velkým ohlasem už od roku 2018. A letos ji budeme hrát naposledy. Slavnostní derniéra je naplánovaná na 26.8.

Jak se pracuje režisérům na Letní scéně? Má to nějaká specifika?
Divadlo Ungelt s rozkoší jezdí na zájezdy do všech možných divadel. Naše inscenace jsou proto mimořádně prostorově adaptabilní, s čímž všichni režiséři od počátku počítají. Přechod na Letní scénu je tak vždy pohodový. Navíc celou sezónu pracujeme ve sklepním divadle a nemůžeme se dočkat, až skoro jako krtci vykoukneme a nalovíme chybějící vitamín D. Hradčanský Nový Svět je překrásná čtvrť a trávit čas v jejím srdci je za odměnu.

A jak se pracuje hercům v přírodním prostředí?
Myslím, že přechod na čerstvý vzduch, sluníčko a krásný Nový Svět prožívá režisér, herec, výtvarník a vlastně my všichni s podobným nadšením. Co ale herci zvlášť oceňují je atmosféra celého areálu. Jsme snad nejkomornější letní scéna v Praze. Divák i v poslední řadě krásně vidí na jeviště a cítí se organickou součástí toho, co se na něm děje. Herec si tak může dovolit používat i jemné výrazové prostředky, na které je zvyklý z naší kamenné scény.

divadlo kultura
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...