Dovolená v Chorvatsku: Proč stojí za návštěvu centrum a okolí Splitu
FOTO: Shutterstock

Dovolená v Chorvatsku: Proč stojí za návštěvu centrum a okolí Splitu

17. 3. 2022

Venkovní teploty se již nepohybují hluboko pod nulou a příroda se začíná pomalu probouzet. Než se nadějeme, nastane jaro, které s sebou přinese také jedinečnou možnost cestovat do zahraničí za teplem.

Využijte toho, že jste již v důchodu a nemusíte čekat na dobu letních prázdnin, abyste s sebou mohli vzít na dovolenou děti školou povinné.

Naplánujte si dovolenou před hlavní letní sezónou a navštivte Chorvatsko již v květnu. Nebudete litovat.

Proč právě Chorvatsko?

Proč jet právě do Chorvatska? Protože se stále drží na prvním místě v žebříčku oblíbenosti českých turistů. Svůj podíl na tom má příjemné klima, vynikající podmínky ke koupání, milí a vstřícní obyvatelé a také více než příjemné ceny. Ubytování v Chorvatsku se dá pořídit za velmi výhodné ceny, přičemž v sobě skrývá spoustu výhod, například vlastní kuchyň či balkon, pokud zvolíte ubytování v apartmánu.

Ubytování Chorvatsko

Preferujete ubytování v soukromí a jediné, po čem opravdu toužíte, je klid? Právě v Chorvatku si můžete sjednat ubytování přímo s majitelem nemovitosti a vyhnout se tak hotelům a hlavním třídám. Jedete-li totiž na dovolenou sami s partnerem nebo skupinou přátel, to poslední, po čem toužíte, je pravděpodobně blízkost dětských hřišť, aquaparků a diskoték.

Split – oblíbené slunné letovisko

Když si plánujete dovolenou, určitě se rozhodujete také podle toho, kolik slunečných dní vaše cílová destinace nabízí. V Chorvatsku připadá největší počet slunných dní městu Split. To leží ve střední Dalmácii a jedná se o druhé nejlidnatější město v celé zemi. Nenechte se ale vysokým počtem obyvatel zastrašit. Mimo hlavní sezónu se jedná o poměrně klidné místo, které má rozhodně co nabídnout. Proto si můžete projít veškerá zákoutí města a poznat blízké pláže a přírodu nerušeně a bez davu turistů. Jaká místa při návštěvě Splitu rozhodně nesmíte minout?

Koupání Chorvatsko

Na prvním místě musíme samozřejmě zmínit možnosti koupání. Když už do Splitu vyrazíte, je více než pravděpodobné, že se budete chtít vykoupat. K tomu vám může posloužit jedno ze šesti místních koupališť nebo samozřejmě moře. Pláže ve Splitu a jeho jsou různorodé. Některé jsou pokryty bílými oblázky, jiné pískem a drobnými kamínky.  Jedno ale mají společné: voda je čistá a průzračná.

Památky Chorvatsko

Milujete-li historii, nenechte si ujít procházky po Splitu. Diokleciánův palác, který se ve městě nachází, je dokonce zapsán na seznamu UNESCO. Kromě něj stojí za návštěvu také:

  • Archeologické muzeum,
  • promenáda Riva,
  • Náměstí Republiky,
  • Galerie výtvarného umění,
  • Galerie Meštrović.

Split má z uměleckého pohledu opravdu hodně co nabídnout. Dny si tak můžete rozdělit mezi návštěvy galerií, muzeí a koupání.

Kam na výlet v Chorvatsku

Milovníci procházek, výletů a sportovních aktivit, si ve Splitu také přijdou na své. Nedaleko Splitu se nachází například pozůstatky města Salona a krásné výhledy nabízí kopec Marjan, ze kterého budete mít celou oblast Splitu a jeho okolí jako na dlani. Než se tedy ve svém domově roztáhnete záclony, aby měly vaše pokojové rostliny dostatek světla až budete na cestách a budete si teprve sepisovat si seznam věcí, které si musíte připravit na cestu, nezapomeňte si zapsat také pevnou sportovní obuv.

Dopřát si aktivní dovolenou v Chorvatku můžete v každém věku. Dny můžete trávit prozkoumáváním města, chozením po památkách, galeriích, muzeích, ale také po okolí Splitu. Před vypuknutím hlavní letní sezóny je Split klidnou destinací, kterou si zamilujete již při první návštěvě. Proto neváhejte a začněte se pohlížet po ubytování a cestovních průvodcích již nyní.

cestování Chorvatsko
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...