Jak jsem v Písku potkal Šrámkova Jeníka Ratkina
Foto: Autor

Jak jsem v Písku potkal Šrámkova Jeníka Ratkina

10. 3. 2022

Jihočeský Písek zůstane už navždy zasutý někde hluboko uvnitř mojí duše. Při pohledu z nábřeží od staré Křižíkovy elektrárny na Podskalský jez, který velkým obloukem obtáčí široký tok Otavy ke starému hřbitovu na druhé straně, mě pokaždé napadala slova Šrámkovy básně Splav:

 

Jako bych jen splavem byl,

který v lukách krásně zpívat slyšelas….

 

A když jsem posléze, již zvečera, zamířil tam, kam mě srdce a vůně frankovky táhly, tedy k malé vinárničce s terasou, hned vedle starého Kamenného mostu, v duši mě provázela ještě další jeho báseň – Písecká:

 

… zapadal, Otavo, tvých jezů vzlyk,

my jej však do srdcí uzavřeli.

 

Otavská zákoutí jsou romantická a odjakživa lákala známé osobnosti, aby si zde odpočaly nebo sbíraly inspiraci pro svá díla. Mě přilákala také, i když nejsem žádná celebrita a do Písku jsem jezdil za obchodem. Strategicky umístěné kavárničky po obou stranách řeky, od mého domovského Tonino Caffé u starého mostu, a proti proudu řeky až po hostinec U Smetáka u Václavského jezu pod Hradištěm, svádějí milovníky dobrého moku a až romantických požitků, stejně jako i mne, k osvěžujícím procházkám. Ta moje příjemná procházka, s nezbytným focením všeho možného, byla vždy zakončena posezením a frankovkou, právě v Tonino Caffé. Mladičká servírka mě už brala jako štamgasta.

Pohled na starý most, promenádu ke staré elektrárně a dál až k parkánům, barevný Portyč na druhé straně řeky, to vše ve mně pokaždé vzbouzelo příjemné emoce a ve vlasech jsem až cítil závany stříbrného větru Šrámkova Jeníka Ratkina.

Moje příjemně nostalgické pocity byly skutečně časem odměněny. Když jsem jednou v podvečer, po foto potulkách po městě, dorazil již řádně znaven do kavárničky, u stolu na malé terase seděl sám Jeník Ratkin, oblečen v dobovém šatě přelomu století, na hlavě měl klobouk se širokým dýnkem a pomalu upíjel červené víno.

Iluze byla dokonalá a přenesla mne až do dob mladičkého Šrámka. Škoda jen, že to byla pouhá iluze. Byl čas maturit, čas svatého týdne a písečtí gymnazisté pobíhali v prapodivných oblecích po městě a do kasičky vybírali peníze na svůj ples.

Možná, že ten novodobý Jeník Ratkin byl onen studentík, který na prkna staré lávky, vedoucí přes ostrov na druhou stranu řeky, napsal v přemíře svých emocí, fixou, krásnou milostnou báseň.

A já, pod vlivem okolního kouzelného prostředí a příjemně chutnající frankovky, jsem si zavzpomínal na svá studentská léta. A lehký stříbrný větřík, vanoucí od Portyče na druhé straně řeky k terase kavárny, jen umocňoval zvláštní atmosféru nastávající písecké noci.

literatura města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...