Holešovice I
Úvodní foto: autorka

Holešovice I

27. 2. 2022

Milí čtenáři, připravila jsem pro vás článek o jedné pražské čtvrti, Holešovicích. Znám je nejlépe z celé Prahy.

Holešovice jsou jednou ze čtyř součástí Prahy 7. Další tři jsou Letná, Bubny a Troja (část). Hlavní část Holešovic leží v tzv. Pražském meandru Vltavy, na jejím levém břehu. Řeka se zde stáčí doleva do Troje. Pomyslnou hranici mezi Holešovicemi a Letnou tvoří Strossmayerovo náměstí a ulice Dukelských hrdinů. Letná byla vždy považována za lepší než Holešovice. A myslím, že mnozí její obyvatelé ji tak vnímají dodnes. Jenže my holešovičtí víme své. Hlavně my, kteří tu žijeme dlouho. Třeba celý život. Jako já. Víme, jakými změnami prošly. A jak jsou stále hezčí.

První dochovaná zmínka o Holešovicích pochází z roku 1228. Název původně zněl Holíšovice a byl odvozen od osobního jména Holíš (to pak od „holý“ – bezvousý či holohlavý člověk). Šlo tedy o ves lidí Holíšových. K Praze byly připojeny v roce 1884. V roce 1903 vzniklo v Holešovicích Divadlo Uranie. Největšího rozkvětu zaznamenalo v době okupace. Hrála v něm řada slavných herců, např. Blanka Waleská, Hana Vítová, Miloš Nedbal, Felix le Breux aj. 2. ledna 1946 vyhořelo.

Při mé první zkoušce z němčiny na fakultě mi vyučující řekl, že Holešovice už nejsou Praha. Samozřejmě se mě to dotklo. Měli jsme to, a stále máme, do centra necelých 15 minut tramvají. Jenže pan profesor měl tak trochu pravdu.

Jan Vodňanský, který tu žil, složil spolu s Petrem Skoumalem písničku „Na předměstí“. Ano, je o Holešovicích. Její refrén zní: „Vy, staré Holešovice, vás já mám rád, ze všech měst světa nejvíce, já vás mám rád… Snad jsou města krásnější, Paříž a Řím, vy staré Holešovice, vám navždy patřím…“.

Do centra Prahy se z Holešovic dostaneme přes Hlávkův most. Nese jméno významného českého architekta, politika a mecenáše (1831 – 1908). Most překlenuje Štvanici a končí na Těšnově. Mediálně známý je most Libeňský. Jemu se často věnuje ve svých lehce satirických sloupcích Měsíčníku MČ Praha 7 novinář redakce Seznam.cz Jindřich Šídlo. V souvislosti se zahájením stavby lávky, která bude spojovat Holešovice a Karlín, píše: „Nechci samozřejmě kazit všeobecné nadšení, takže pro tentokrát odložme pasáž o rekonstrukci Libeňského mostu, další klíčové spojnice s Prahou 8, který v minulých dnech oslavil čtvrté výročí svého okamžitého uzavření pro svůj katastrofální stav a zanedlouho si připomene i čtvrté výročí svého znovuotevření, po němž už se nestalo vůbec nic“ (Hobulet 2/2022, s. 2). Další je silniční most Barikádníků. Přivádí do centra dopravu z dálnice D8 a navazující Prosecké radiály. Náš holešovický „poloostrov“ spojuje s pevninou ještě nejmladší most Trojský.       

Výše citovaný Hobulet (Název je zkratkou oblastí Holešovice, Bubny, Letná a Troja) přináší mnoho zajímavých informací, např. o významných osobnostech, které na území Prahy 7 žily a žijí, o historii názvů ulic, kulturních akcích aj.

V ohybu Vltavy blízko Libeňského mostu se nachází část zvaná Maniny. Jeden z výkladů původu tohoto jména je, že tu dříve maně tekla voda. Na začátku 20. století zde bylo velké cvičiště. V červnu 1921 se na něm konala Maninská I. dělnická spartakiáda. Můj pozdější dědeček si na ní vyhlédl moji pozdější babičku. V ulici Na Maninách stojí kulturní dům Domovina, v němž sídlí Divadlo Na Maninách. V roce 1929 se zde konal V. sjezd KSČ, na kterém byl předsedou strany zvolen Klement Gottwald. Tuto událost dosud připomíná pamětní deska. Do svých šesti let jsem v ulici Na Maninách bydlela. Do Domoviny jsem chodila do kina – i poté, co jsme se přestěhovali.

Holešovický přístav u Libeňského mostu je významná technická památka. Jako jediný pražský přístav propojoval lodní dopravu s železniční a silniční. Areál pochází z konce 19. století. Původní budovy byly postaveny v secesním stylu. Součástí přístavu je luxusní bytový komplex Prague Marina. V bývalé části Holešovického přístavu, na předmostí Libeňského mostu, byl vybudován komplex tří kancelářských budov, nazvaný Lighthouse Vltava Waterfront Towers, zkráceně Lighthouse. Panenko skákavá, takový název! Dvě na sebe přiléhající budovy mají 19 podlaží a jsou vysoké 80 metrů. Bývají řazeny mezi deset nejvyšších budov v Česku. Naproti těmto budovám se nachází Nejvyšší kontrolní úřad České republiky.

Jedinečným fenoménem Holešovic je Pražská tržnice (též Holešovická). Na jejím místě stála do roku 1983 jatka. Budovy nesou prvky secese a novorenesance. Od roku 1993 je areál kulturní památka. Z bytu rodičů jsme měli krásný výhled přes jatka a Vltavu na sochu Jana Žižky na Vítkově. Jatka nám sloužila k předpovídání počasí – před deštěm bývala nepříjemně cítit. Stejně jako jiná místa v Holešovicích, i Pražská tržnice se postupně mění. Z prostranství zmizela většina stánků a pultů – byly přestěhovány do několika hal. Vítám, že zůstaly zachovány dva supermarkety, kde lze nakoupit dobře a za přítomnosti minima lidí. Bylo zde zřízeno divadlo Jatka 78, Divadlo Milenium – nyní Rock Opera, galerie, na volných prostranstvích se konají různé kulturní a společenské akce. Genius loci Pražské tržnice je tak stále silnější. Od července t.r. převezme tržnici společnost Výstaviště Praha, vlastněná hlavním městem. Bude zajišťovat komplexní provoz a revitalizaci areálu, který má plnit funkci kulturní, obchodní i gastronomickou. Mají zde vzniknout kanceláře, supermarket a vyhlídková věž, být vytvořeny zelené plochy.

V bývalém Holešovickém pivovaru, jehož oficiální název byl První pražský měšťanský pivovar, se vařilo pivo od roku 1897, pod názvem Měšťan. Vyváželo se i do Vídně a Chicaga. Po roce 1998 byla jeho výroba přesunuta do Smíchovského pivovaru. Hlavní budova bývalého pivovaru byla po záplavách roku 2002 rekonstruována, poté byl pivovar přeměněn na administrativně-obytný komplex.

V ulici Komunardů, vedoucí od Bubenského nábřeží na Ortenovo náměstí, se nachází kulturní centrum La Fabrika, jehož součástí je stejnojmenné divadlo. Poblíž Ortenova náměstí působí Centrum současného umění DOX.

V Holešovicích má své sídlo v nové budově i radnice Prahy 7, kam se přestěhovala v roce 2020 z budovy na nábřeží Kpt. Jaroše (někdejší Státní plánovací komise, nyní Územní pracoviště pro Prahu 6 a 7 a Specializovaný finanční úřad). Budova nové radnice má symbolicky sedm pater.

 

Zdroje a odkazy:

https://www.bubny.org/cz/pamatnik-ticha

https://www.dox.cz

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/v-holesovicke-trznici-zacnou-rekonstrukce-z-burzy-dobytka-bude-restaurace-1387768

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/vodnansky-skoumal/na-predmesti-193268

https://pamatkovykatalog.cz/holesovicky-pristav-13841589

https://pametnice.i60.cz/udalosti/

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/2979/holesovicky-pristav

https://www.praha7.cz/hobulet/

https://www.praha7.cz/praha-7-po-135-letech-otevrela-novou-radnici/

https://www.prazska-trznice.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Holešovice

https://cs.wikipedia.org/wiki/Holešovický_pivovar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Hlávka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lighthouse_Vltava_Waterfront_Towers

 

Foto:

Z webu:

1: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holešovice 

2: https://www.praha7.cz/hobulet/

3: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lidové_divadlo_Uranie

8: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturní_dům_Domovina

10: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hole%C5%A1ovice#/media/Soubor:Holesovicky_pristav.jpg

22: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holešovický_pivovar

26: https://www.archiweb.cz/en/n/home/nove-sidlo-radnice-prahy-7-by-melo-stat-zhruba-250-milionu 

Ostatní foto: autorka

Mapa Holešovic. Bezpečnost a ochrana obyvatel Prahy 7. Aktualizované vydání 2004.

můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.