Divadlo Ungelt představí evropskou premiéru hry Cesta k Vodopádům
Jiří Langmajer ve hře Cesta k vodopádům. FOTO: Jan Malíř

Divadlo Ungelt představí evropskou premiéru hry Cesta k Vodopádům

24. 2. 2022

Šéfdramaturg pražského Ungeltu Pavel Ondruch našel na americké scéně pro toto divadlo další zajímavý titul. Hra Lee Blessinga Cesta k vodopádům měla v USA premiéru v roce 2008 a český divák ji poprvé uvidí 5. března 2022.

V Evropě se dosud nehrála. Profesor Blessing má na kontě více než 40 dramatických projektů a ve svých 73 letech patří k vyhledávaným autorům na předních amerických i evropských divadelních scénách.

V hlavních rolích fascinující jevištní road-movie o hledání cesty k sobě i tomu druhému se představí Jiří Langmajer a Anežka Šťastná. Režisérem inscenace je Michal Dočekal. „V Cestě k vodopádům se otec a jeho nevlastní dcera nečekaně vydají na pouť americkým Středozápadem. Neplánovaný výlet po tamních dechberoucích přírodních krásách (autem ujedou skoro 4500 km!) má napravit jejich pošramocený vztah," přibližuje výběr titulu umělecký šéf a dramaturg inscenace Pavel Ondruch.

Dynamická hra, která nás v každé scéně přenese na jinou zastávku, funguje jako výstižný obraz současné společnosti, v níž je těžké najít společnou řeč, ať už mezi generacemi, mezi rodiči a dětmi, mezi muži a ženami, nebo jen mezi názorově nesouznícími osobnostmi. "Blessingovu hru jsme nenašli na tělo jen Jiřímu Langmajerovi, ale také renomovanému režisérovi a uměleckému šéfovi Městských divadel pražských Michalu Dočekalovi," říká Ondruch.

Pro Jiřího Langmajera to bude v Divadle Ungelt již třetí role. Ani Michalu Dočekalovi není Ungelt neznámý. Před dvaceti lety u nás režíroval inscenaci Donalda Churchilla Na ocet se Zuzanou Bydžovskou a Miroslavem Etzlerem (hrála se 182krát!).

Druhou postavu inscenace hraje nová mladá herečka Anežka Šťastná. Ředitel Divadla Ungelt Milan Hein ji přirovnal k velkému hereckému talentu, který kdysi zazářil na české divadelní scéně v osobě herečky Kláry Jernekové. Příležitost představit se v Ungeltu Anežce Šťastné po dohodě s vedením divadla nabídl Šťastné režisér Cesty k vodopádům Michal Dočekal. Poznal ji při své pedagogické práci na pražské DAMU. Sám Dočekal o práci s oběma herci říká: „ Celá hra se odehrává v autě. Není to režijně právě jednoduché. Musím ale říct, že prozatím naše posádka nenabourala a auto nemá ani žádný šrám.“

Jak režisér, tak i oba protagonisté věří, že šťastně dorazí do premiéry a že si Cesta k vodopádům najde své diváky.

divadlo kultura
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.