Cesty, jak zachovat tělu pohyb
FOTO: Poskytnuto eVisions

Cesty, jak zachovat tělu pohyb

27. 2. 2022

Začaly vám červenat klouby na prsech rukou a po ránu máte obtíže je rozhýbat? Pokud tento stav trvá delší dobu a nelepší se, spíš naopak, je čas zajít za svým praktikem.

Když se přidá bolestivost a citlivost oteklých kloubů, zvýšená teplota, nechutenství a úbytek váhy, může se jednat o revmatoidní artritidu lidově řečeno revma. Zvlášť pokud se bolest a ztuhlost šíří tělem do dalších kloubů po celém těle. Dalším typickým signálem je i symetričnost otoků (obě ruce, obě kolena, oba kotníky…). Revmatoidní artritida je zánětlivé autoimunitní onemocnění, postihuje především klouby, ale výjimkou není ani výskyt v plicích, srdci a očích. Nemoc postupně vyvolá chronický zánět a může vést k invaliditě. Při artritidě totiž dochází k poškození chrupavky kloubu i kosti a tím k deformaci kloubu. Rizikovými faktory jsou genetické dispozice, vyšší věk, nadměrné zatěžování kloubů, ale i opakovaně prodělaná antibiotiky neléčená streptokoková angína.

Lékař zvolí způsob léčby
Praktik může snadným vyšetřením ze vzorku krve zjistit protilátky, které se vyskytují až u 80 % všech pacientů s revmatoidní artritidou a CRP, tedy stupeň zánětu v těle. Když má podezření na revma, odešle vás ke specialistům revmatologům či ortopedům. Revmatologie je obor, který přesně diagnostikuje obtíže pohybového aparátu a revmatolog navrhne podle pokročilého stupně artritidy způsob konzervativní léčby.

Cvičení, léky i lázně
Revmatoidní artritida je sice dosud nevyléčitelné onemocnění, ale když se objeví včas a pacient důsledně dodržuje léčbu, dá se její průběh zpomalovat, mírnit obtíže vhodnými léky na bolest a celkově zlepšovat kvalitu života. Když se k revmatologovi dostanete v časném stádiu choroby, velký význam mají rehabilitace a cvičení. Jimi se vaše klouby a celý pohybový aparát budou udržovat v kondici. Posílíte si svaly a klouby zůstanou funkční. Při pravidelných kontrolách na revmatologii, lékaři mohou cvičení i celkovou léčbu upravovat. Podpůrnou pomůckou pro postižené klouby jsou ortézy a bandáže. Léky slouží ke zmírnění příznaků nemoci: analgetika tlumí bolest, steroidy potlačují záněty v kloubech a biologická léčba působí přímo na imunitní systém a brání mu v napadání sebe sama. Lázeňské procedury někdy pomohou v počátcích nemoci, o vhodnosti vždy rozhoduje lékař.

Jídlem si jedině prospějete
Revmatolog vám určitě doporučí i změnu jídelníčku: vitaminy E, C, D, vápník a několik porcí zeleniny a ovoce denně tělu a kloubům výrazně prospěje. Přidejte ryby, ořechy a zkuste bylinky: zázvor, třezalku, smetanku lékařskou nebo kopřivu.

 

Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...