Jane Fondová: hollywoodská
hvězda, rebelka i feministka

Jane Fondová: hollywoodská
hvězda, rebelka i feministka

20. 12. 2012

Na svém kontě má dva Oscary, netají se politickou angažovaností a je zastánkyní feminismu a zdravého životního stylu. Tato slova asi nejlépe vystihují americkou herečku Jane Fondovou, která v pátek 21. prosince slaví pětasedmdesátiny.

Pro Jane, která sama sebe označuje za liberála, je feminismus vším. „Není to přece jen o ženách, je to o tom, nechat lidi žít hodnotnějším životem,“ prohlásila v nedávném interview. Podle svých slov se i ona před časem naučila žít v míru sama se sebou.

Přestože se v roce 1990 zdálo, že filmovou a divadelní kariéru nadobro ukončila, po patnácti letech se vrátila a rozhodně toho nemusí litovat. Přijala nabídku účinkovat na broadwayských prknech ve hře Moisese Kaufmana s názvem 33 Variations (33 variací), zazářila v letošní tragikomedii Co kdybychom žili společně? a v připravovaném snímku The Butler (Majordomus) si zahraje manželku amerického exprezidenta Ronalda Reagana Nancy.

Politické výstřelky mládí

Původně herečkou být vůbec nechtěla. Příliš často stála ve stínu jména svého otce, slavného Henryho Fondy, se kterým neměla vždy ideální vztah. V roce 1960 debutovala na Broadwayi i před kamerou. V šedesátých letech odjela do Paříže a natočila film Šelmy s Alainem Delonem, osudným se jí ale v městě nad Seinou stal jiný muž – Roger Vadim.

Režisér, který proslul svým nosem na odhalování ženské krásy, se s Fondovou v roce 1965 oženil a obsadil ji do role vesmírné agentky provozující striptýz ve stavu beztíže. Film Barbarella (1968) z ní pak udělal sexsymbol 60. let. Ještě o rok předtím ale stihla krásná Jane zazářit v komedii Bosé nohy v parku (1967), kde po boku Roberta Redforda ztvárnila zamilovanou novomanželku.

Svou první ze sedmi nominací na Oscara získala Fondová v roce 1969 za roli ve snímku Koně se také střílejí. O dva roky později ji už zlatá soška za ztvárnění prostitutky v krimipříběhu Klute neminula. V té době už to ale v manželství s Vadimem hodně skřípalo a Fondová napřela svou energii směrem k politice a ventilovala své levicové názory. Bojovala za práva indiánů, žen, proti jadernému zbrojení a hlavně proti válce ve Vietnamu.

Vše vyvrcholilo v roce 1972, kdy přijala pozvání severovietnamské komunistické vlády do Hanoje a vystoupila tu s výzvou americkým pilotům, aby přestali bombardovat. Pózovala při tom pro fotografy u protiletadlového děla, čímž pro mnoho svých krajanů překročila pomyslnou hranici a vysloužila si přezdívku "Hanoj Jane". Později se za své chování omluvila. V posledních letech se neváhala aktivně účastnit kampaní proti válce v Iráku.

Kult dokonalého těla

Se svým druhým manželem, politikem Tomem Haydenem, se seznámila na jedné z četných demonstrací, vzali se v roce 1973. Podporovala – a to i finančně – jeho politickou kariéru, ale našla si čas i na natáčení takových filmů jako Julie (1977), Čínský syndrom (1979) či Návrat domů (1978), kde za roli manželky ochrnutého vietnamského veterána získala druhého Oscara. V roce 1981 si ve snímku Na Zlatém jezeře poprvé a naposledy zahrála s otcem Henrym a našli k sobě znovu cestu.

V mládí Fondová navštěvovala hodiny baletu, ale zlomenina nohy, kterou si přivodila při natáčení Čínského syndromu, její snahu ukončila. V 80. letech proslula zejména jako královna aerobiku a propagátorka zdravého stylu, natočila celkem 23 instruktážních cvičebních videí, kterých se po celém světě prodalo přes 17 milionů kopií. Kult dokonalého těla herečka pěstuje dál, i když se zaměřuje spíše na jógu.

Tak jako mnoho jiných hollywoodských hvězd i Fondová podlehla v posledních letech tolik populárnímu zkrášlování pomocí plastik. Přiznala operativní úpravu dolních očních víček, údajně podstoupila i botox a za bezvadný zářivý chrup neváhala utratit téměř milion korun.

Jane Seymourová Fondová, která se narodila v New Yorku do slavné herecké rodiny, absolvovala Actors Studio Lee Strasberga, ale studovala i malířství v Paříži. Má dvě děti, dceru Vanessu s Vadimem a syna Troye s Haydenem. Rodinný život ji ale nikdy příliš nevycházel. S Haydenem se rozvedla po více než šestnáctiletém vztahu a brzy se znovu vdala. Tentokrát za mediálního magnáta Teda Turnera. Ani toto manželství však nevydrželo.

Hollywood výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.