Staré kotle budou muset
od roku 2016 z domu

Staré kotle budou muset
od roku 2016 z domu

10. 2. 2012

Rodinné domy, kde se topí uhlím nebo jinými tuhými palivy, čekají od roku 2016 povinné revize kotlů. Nařizuje to nový zákon o ovzduší, který schválila poslanecká sněmovna. „Revize se budou muset provádět každé dva roky,“ potvrdil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Revize kotlů na tuhá paliva budou moci provádět servisní technici, kteří rozhodnou, zda je kotel vyhovující, musí se na něm provést nějaké opravy, nebo jestli je nutné ho zcela odpojit. Lidé budou rovněž předkládat na vyžádání obecnímu úřadu doklad potvrzující, že kotel je instalován, provozován a udržován v souladu s pokyny výrobce a zákonem.

Další novinkou je, že  v roce 2022 už nebude možné mít doma kotel na tuhá paliva nižší třídy než tři. Podle ministra životního prostředí to fakticky znamená, že některé rodinné domy se zastaralým kotlem čeká výměna tohoto zařízení. „Náklady dosahují zhruba 80 tisíc korun,“ uvedl Chalupa s tím, že nový zákon má kromě průmyslových podniků přimět ke snížení znečištění ovzduší i běžné domácnosti.

Výhodou nových kotlů je to, že v nich lidé spálí za rok o čtvrtinu až třetinu méně uhlí, protože mají větší výhřevnost. „Množství exhalací vypouštěných do ovzduší se přitom sníží na polovinu,“ vysvětlil ministr. Investice do nového kotle se podle něho vyplatí za zhruba 15 let. Pokud žadatel získá dotaci na výměnu kotle, mohla by se investice vrátit už do čtyř až pěti let.

Například v Moravskoslezském kraji, kde je nejhorší ovzduší, topí tuhými palivy 55 tisíc domácností. Kolik lidí má ale zastaralý kotel a bude si muset časem pořídit nový, o tom stát přehled nemá.

bydlení ceny energií úspora energií
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%