Letos poprvé
Foto autorka

Letos poprvé

5. 1. 2022

Možná jsem zvolila trochu zavádějící název, ale jde o to, že jsem včera  tj. 3.1.2022 letos poprvé vzala ven s sebou foťák. Jeli jsme zkontrolovat zahradu do Brné, a vzhledem k tomu, že bylo počasí jako na jaře, tak by se mohl hodit a také, že ano. Už roky jezdíme na zahradu kolem zdymadla na Labi pod hradem Střekov. Nebyli jsme tam už roky, a tak jsme se domluvili, že se tam podíváme při zpáteční cestě. Tak se taky stalo. Začalo se sice trochu zatahovat a smrákat, ale světlo bylo pořád krásné. Vystoupali jsme po schodech na lávku nad řekou a moje fotografické srdce zaplesalo. Nikde ani živáčka a výhled na město z jedné strany a Vaňov a Brnou z druhé strany byl parádní. Připadala jsem si jak malé dítě, které dostane slíbenou hračku.

Vodu fotím opravdu moc ráda a tady jí bylo požehnaně. Je čas na trochu technických údajů, které jsem čerpala na netu. Zdymadlo bylo pojmenováno po našem prvním prezidentovi Masarykovi, tedy je to Masarykovo zdymadlo na řece Labi. Jeho historie sahá do roku 1921, vlastní výstavba dle návrhu architekta Fr. Váhaly byla zahájena v r. 1923 a dokončena v r. 1936. Od r. 1963 se jedná o Národní technickou památku, mezi stovkou stavebních architektonických památek se Masarykovo zdymadlo umístilo na 2. místě.

Ten pocit radosti bych přála každému, běhala jsem po zdymadle z jednoho konce na druhý a fotila jak zuřivý reportér. Když jsem se dost vydováděla, nafotila desítky fotek, zavelela jsem k odchodu. Vyšli jsme pod skálu na které stojí hrad, a jak tak jdu kolem, podívala jsem se nahoru. Mezi holými větvemi keřů stálo nějaké zvíře. Nejdříve jsem si myslela, že je to koník, protože stáje jsou pod hradem. Vtom se to pohnulo a já si připadám jak v Jiříkově vidění, on to je krásný statný muflon. Takový úlovek nemám ani ze zahrady a že jich tam v lese běhá. Vzhledem k tomu, že se to hýbalo, tak doufám, že to není vycpanina. Podařilo se mi vyfotit i pár vlaků, které jezdí po obou stranách řeky sem a tam.

Zvu vás na můj první letošní zážitek s foťákem. Omluvte zhoršenou kvalitu u některých snímků, to se stane i profíkovi, ale nepodělit se o tuto radost by mě asi mrzelo. Přeji vám rok plný krásných cestovních zážitků a k tomu nám všem hlavně zdraví.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...