Můj vánoční recept - námět na příští Vánoce
FOTO: autorka

Můj vánoční recept - námět na příští Vánoce

31. 12. 2021

Vánočku a jedno cukroví jsem pekla až po Vánocích, protože jsem chtěla napřed dojíst koláč, který jsem pekla na začátku prosince a měla jsem ho v mrazáku. Tím, že jsem sama, tak mi koláč vydrží dlouho, vždycky si beru jeden kousek po obědě ke kávě.

Cukroví si peču jenom jedno, a to slepované oříškové hrudky. Protože dělám těsto na vánočku ze čtyř žloutků, vždycky mi zbydou 4 bílky. Tak z nich upeču oříškové pusinky=hrudky, které slepuji kakaovým krémem s rumem. Je dobré to nechat uležet tak dva dny, aby se rum z krému vsákl do hrudek. Je problém to vydržet, ale ta chuť potom je odměnou za odříkání.

Lze péct i před Velikonocemi, pokud děláte těsto na mazance také jenom ze žloutků a bílky zbydou. Musíte si schovat vlašské ořechy.

Recept: Oříškové hrudky slepované (pusinky)

4 bílky (zbydou po vánočce)
¼ kg mleté vlašské ořechy
20 dkg cukr krupice

Do ušlehaného tuhého sněhu postupně všleháme cukr a za stálého míchání přidáváme postupně ořechy; na mírně pomaštěný plech klademe lžičkou malé hromádky a usušíme je v mírně vyhřáté troubě asi na 150°C (asi 1 hodinu).

 Krém:

10 dkg piškotových drobečků (rozemlít piškoty ve mlýnku po oříškách)
2 lžíce cukr moučka
6 lžic rumu i více
6 dkg másla
+ kakao (kolik libo – třebas 3 lžičky)

Rozetřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme piškoty smíchané s rumem, a slepujeme dohromady vychladlé pusinky.

 Dobrou chuť!

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...