Židovský hřbitov v Holešově
FOTO: Anna Čípová

Židovský hřbitov v Holešově

24. 12. 2021

Máte to také tak, že po návštěvě pro vás dosud nepoznaného místa začnete hledat informace a zatoužíte se tam znovu vrátit? Když jsem opouštěla židovský hřbitov v Holešově, věděla jsem, na jaké otázky musím hledat odpovědi.

Po seznámení se s historií židovské obce v Holešově jsem navštívila hřbitov podruhé.

Židovská obec byla v Holešově již v 15. století. Rabinát se rozprostíral od Dřevohostic po Vizovice /vzdálenost cca 50 km/. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté.

Židovský hřbitov - první písemná zmínka je z roku 1606. Nejstarší dochovaný a doposud čitelný náhrobek pochází z roku 1647 a poslední z r. 1987. V současné době se zde již nepohřbívá. Celkový počet hrobů se odhaduje na dva tisíce, nejvíce navštěvovaný je hrob rabína Šacha.

Rabín Šach – byl židovský učenec Šabaj ha-Kohen narozený v roce 1621 v litevském Vilniusu, ze kterého musel uprchnout před pogromy v roce 1655. V Holešově byl přijat za rabína a v roce 1663 zde zemřel.

Hroby – podle židovské tradice je nepřípustné rušit mrtvého po jeho smrti, proto je v každém hrobě pochován jediný člověk. Místo květin dávají židé na hroby kamínky, které jsou svědectvím vzpomínky a zůstanou na hrobě věčně.

Náhrobky – nápisy byly do 19. století psány hebrejsky, od poloviny 19. století dvojjazyčně hebrejsko-německy či hebrejsko-česky a ve 20. století někdy dokonce pouze německy či česky. Na náhrobku je kromě jména zesnulého i jméno jeho otce, u žen i jméno manžela. Je uveden věk a datum úmrtí /data narození se většinou neuvádí/ a různé verše z Bible nebo modlitby. Některé náhrobky jsou zdobeny reliéfy, které jsou symbolem jména, rodu nebo zaměstnání zesnulého.

Při návštěvách hřbitova nebyly ideální světelné podmínky pro fotografování, ale podle mě mlha podtrhla tajemno prostoru. Pokud máte náladu, mrkněte do fotogalerie. Možná budete se mnou souhlasit.

Poznámka: informace jsem čerpala z různých odkazů na Wikipedii.

Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.