Příběh o tůni
Fotokoláž: autorka

Příběh o tůni

17. 12. 2021

Vypovím vám zvláštní příběh. Nevzpomenu si, kdo ho kde vyprávěl, ale to není důležité. Prý se jednou potkali dva lidé, muž a žena. Oba už prožili větší část života. Oba zešedivěli. A přesto se mezi ně vloudila láska. Nešlo o divokou a prudkou mladou řeku, která s sebou bere vše, co jí stojí v cestě. Byla jak hluboká tůň. Schovaná tak, že si jí sotva všimli.  Ale jakmile uviděli její tajuplnou hladinu, museli se sklonit. Museli se napít. Nemluvili o tom, co našli a jak je doušek vody spojil. Mlčeli o tom před druhými i mezi sebou.

Jednou muž ženu u tůně objal a pošeptal jí tiše: "Kdes byla, když jsem kdysi hledal ženu?" Opáčila: "Kdes hledal? Škoda, že jsme se tehdy nepotkali." Chodívali spolu tajně k tůni pozorovat hvězdy. Ty, které jim spadly do očí, pak schovávali v srdci toho druhého. A snili. "Víš ty, co?", obrátil se k ní jednou muž.  "Čas prý neexistuje". Žena se na něj překvapeně podívala. "A svět je prý výtvor naší mysli", navázal.  "A těch světů může být vedle sebe bezpočet. V každém tom světě se život člověka odehraje jinak." Mlčela a dívala se na něj.  "Chci, abychom se v tom jiném světě tehdy neminuli."

A na tom se domluvili. Zabývali se místem, kde se náhodně potkají, ukázali si fotografie z těch časů, aby se poznali. "Budeš na mě hodná?", ptal se jí s rozpačitým úsměvem. "Budeš mě mít rád?", ptala se s nadějí v hlase. Vybrali pečlivě datum a zvolili čas svého setkání v tom jiném světě. Pak leželi u tůně a prsty klouzali po nebi. Když přišel určený den a určená hodina, spojily se jejich duše. A protože si to i ony přály, vytvořily bod ve vesmíru. Otvor do jiného světa.

Ptáte se, jak příběh pokračuje? Co se stalo dál? To není důležité, ale budiž: Setkali se prý tehdy na dohodnutém místě, v dohodnutou hodinu. Osmělil se ji oslovit a ona klopila oči. A na tom, kolik času mají tady, tím přestalo záležet. A co bylo dál v tomto světě? Svá tajemství prý střeží dál.

Bůhví, co je na tom příběhu pravdy. Když o tom přemýšlím, napadá mě: "Nic není jisté. Nic není vyloučeno."

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.