Vánoce, vánoce jsou tu zase po roce
Foto: autorka

Vánoce, vánoce jsou tu zase po roce

16. 12. 2021

ADVENTNÍ ČAS NASTAL. Vánoce jsou křesťanské svátky, připomínající narození Ježíše Krista. 

Hlavní svátek (Narození Páně čili Boží hod vánoční) připadá na 25. prosince. Předchází mu doba adventní, končící Štědrým dnem, jako příprava na vlastní svátek, následuje doba vánoční, trvající v římskokatolické církvi do neděle po 6. lednu. První zmínky o křesťanském slavení Vánoc pocházejí z 2. století, pevné datum 25. prosince je doloženo ze 4. století z Říma.

K Vánocům se pojí množství lidových zvyků jako koleda, vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které podle české tradice nosí Ježíšek, či vánoční cukroví. Ve 20. a 21. století se Vánoce v mnoha zemích chápou především jako svátky pokoje, rodiny a lásky a lidé je slaví v rodinách bez ohledu na náboženské vyznání.

Mnoho lidí osobně znalo Ježíše Krista. Žili  v době, kdy on přebýval na Zemi, viděli ho, když byl malinkým dítětem, viděli ho v době dospívání. Poslouchali jeho učení, viděli zázraky, plakali, když byl ukřižován, a radovali se, když ho potkávali po vzkříšení.

Slova Kazatele: Díval jsem se na život. Pochopil jsem, že vše přichází ve vhodné době. Je doba rození a doba  umírání. Doba sázení a doba sklízení. Doba budování a doba bourání. Doba smíchu a doba pláče. Doba mlčení a doba mluvení. Doba zábavy a doba práce. Doba milování a doba nenávisti. Doba války a doba míru. Mládí je jako ranní červánky, rychle ubíhá a po něm přichází stáří. Slunce vychází a zapadá. Přesvědčil jsem se, že nakonec není pro člověka nic lepšího, než aby se radoval ze života a konal dobro.

Radujme se, přátelé, ze života, z každého dne, který prožíváme. Vždyť zázraky se ději každý den, každou chvíli. V přírodě, okolo nás a jistě i v nás. Přeji Vám tiché rozjímání v Adventním tajuplném čase a krásné a veselé Vánoční svátky!

Info z Wikipedie.

 

Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.