Aktivní život i v pozdějším věku
Organismus staršího člověka vyžaduje zvýšený přísun zejména vitamínů a minerálů

Aktivní život i v pozdějším věku

2. 12. 2021

Stárnutí je přirozený proces, který člověka doprovází v podstatě od narození. Počet starších lidí v populaci neustále roste díky tomu, že se prodlužuje průměrný věk obyvatelstva.

Tělo stárnoucího jedince se fyziologicky mění a se stárnutím přicházejí nezadržitelné změny postihující každého člověka. Postupně klesá funkčnost organismu i jeho výkonost. Příkladem fyziologického stárnutí je snížená funkce ledvin, menopauza, snížená produkce a zvýšená potřeba některých vitaminů v těle. V GS jsme vyvinuli přípravek se speciálním složením pro lidi nad 65 let, kteří vitamíny potřebují nejvíc.

GS Extra Strong 65+ je unikátní dvousložková kombinace kapsle a tablety. Obsahuje zvýšené množství nejdůležitějších vitaminů, minerálů a koncentrovaných omega-3 nenasycených mastných kyselin a dalších látek pro podporu imunity, vitality, mozku a zraku.

Starším lidem často chybí důležité vitamíny

Organismus staršího člověka zpravidla vyžaduje zvýšený přísun zejména vitamínů B, C, D, E a důležitých minerálů – vápník, hořčík, zinek a železo. Pro seniory bývá těžší mít každý den pestrou a vyváženou stravu, která jim zajistí všechny potřebné živiny. Nedostatek vitamínů může být u starších lidí způsoben i horším vstřebáváním z potravy. U seniorů se nejčastěji setkáváme s nedostatkem vitaminu D (důležitý pro metabolizmus minerálů a pro imunitu), vitaminů C, E, B (obranyschopnost, činnost svalů a nervů, únava), kyseliny listové (psychická činnost, imunita, krvetvorba, obnova buněk) a vitaminu B12.

Nezastupitelný vitamin D

Odborníci tvrdí, že vitamin D zastává v organismu více než 200 různých rolí. Je jasně potvrzeno, že má obrovský význam pro imunitu, tj. vlastní ochranu organizmu před vnějšími vlivy, zejména virového a bakteriálního původu. Přispívá také ke správnému vstřebávání/využití vápníku a fosforu v těle a k udržení zdravých kostí i zubů, napomáhá udržet i správné fungování svalů.

U osob nad 60 let vitamin D pomáhá snižovat riziko pádů, jež jasně souvisí s nestabilním držením těla a svalovou ochablostí častou u starších lidí. Pády jsou významným rizikovým faktorem zlomenin kostí, z nichž nejnebezpečnější je zlomenina krčku kyčelního kloubu.

EXS-65+-topper.png

Populace trpí nedostatkem vitaminu D

Lidské tělo si vitamin D umí vytvořit samo pravidelným vystavení kůže slunečnímu záření. Současný životní styl obyvatel ve městech i používání krémů s ochranným faktorem mají za následek, že se nedostatek vitaminu D u populace výrazně zvyšuje oproti předcházejícím obdobím. Je to logické. Generace před námi trávily venku na slunci mnohem více času. V našich zeměpisných podmínkách navíc tolik slunce během celého roku nemáme, a tak se situace v zimě a na podzim zhoršuje.

Vitamin D můžeme přijímat i z některých potravin, ne každý však pravidelně konzumuje potraviny bohaté na vitamin D – tučné mořské ryby, vaječné žloutky, některé houby, mléko a mléčné výrobky.

Z výzkumu Centra zdraví, výživy a potravin vyplývá, že jen jedno procento lidí ve věku 19–90 let má dostatečný příjem vitaminu D z obvyklé české stravy. Výsledky studie dietárního přívodu vitaminu D ukazují, že dospělá populace v ČR přijímá z obvyklé stravy (tj. bez doplňků stravy) v průměru 3,6 ug vitaminu D/den. Staré národní doporučení 5 ug/osobu a den by splnilo jen asi 18 % osob, nové doporučení 15-20 ug/osobu a den ale méně než 1 % dospělých osob. (zdroj SZÚ). Příznivého účinku je však dosaženo až na základě denního příjmu 20 μg vitaminu D ze všech zdrojů.

S postupujícím věkem navíc potřeba vitaminu D roste, a až o 75 % klesá schopnost kůže ho vytvářet. Proto mají svůj význam doplňky stravy s vitaminem D.

Lepší vstřebatelnost vitaminu D díky omega-3

Vitamin D je rozpustný v tucích, proto se jeho vstřebávání v těle se zvýší, pokud ho přijímáme společně s nimi. Omega-3 patří do skupiny nenasycených mastných kyselin, které jsou zdraví prospěšné. Potřebujeme je pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku. Známe je pod zkratkou EPA a DHA. Jsou převážně v tuku ryb ze studených vod. Ovlivňují desítky dalších procesů v našem organizmu. Uplatňují se například i při regulaci zánětlivých odpovědí organizmu.

Máte dostatek omega-3?

Jíte dostatek tučných ryb, jako jsou losos, makrela, mořský okoun, pstruh, sardinky, sleď nebo tuňák? Průzkumy ukazují, že lidé mají nedostatečný příjem omega-3. Podle odborníků na zdravou výživu by dospělý jedinec měl ročně zkonzumovat kolem 17 kg rybího masa. V České republice se v průměru zkonzumují pouze necelé 4 kg ročně.

extra strong_Xmas.jpg

Vsaďte na Extra Strong 65+

Doplněk stravy GS Extra Strong 65+ nabízí složení bez kompromisů, unikátní dvousložkovou kombinaci kapsle a tablety.

Kapsle obsahuje kombinaci koncentrované formy omega-3 kyselin z rybího oleje a extra vysoké dávky vitaminu D na dlouhodobé posílení imunity a mozku seniorů. Vitamin D je v tomto věku extrémně důležitý pro podporu imunity, ale také pro snížení rizika zlomenin. Pomáhá totiž snižovat riziko pádu, jež jasně souvisí s nestabilním držením těla a svalovou ochablostí.

Tableta obsahuje 27 vitamínů a minerálů, to nejsilnější pro posílení imunity celého organismu (vysoká dávka vitaminu C, Echinacea a zinek), pro podporu vitality a dobrého zraku.

Přípravek seženete exkluzivně pouze na GS Klubu. V klasickém i dárkovém balení, kterým uděláte radost sobě nebo svým blízkým. A POZOR! Čtenáři portálu i60 si mohou nyní koupit EXTRA STRONG 65+, ale i další produkty z GS Klubu s 15% slevou. Stačí při objednvce uvést slevový kód "Extra15".

 

aktivní senioři zdraví
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...