Kdy je věk výhodou?
FOTO: autorka

Kdy je věk výhodou?

17. 11. 2021

Napadá mě jediná věc. 

Co je tou jedinou věcí, která mě napadá? "Když má člověk rozum."

Když se člověk umí rozumně podívat na sebe a kolem sebe, je věk vždy výhodou. Díky věku nabereme znalosti a zkušenosti. A díky znalostem a zkušenostem jsme schopni se na sebe a kolem sebe podívat přesněji.

Dalo by se namítnout, že postupem doby je svět komplikovanější a jsou v něm různé novoty a spousta dalších věcí. A že to vše vlastně přesnější pohled neumožňuje. Ale ono nejde o to, abychom rozuměli světu. Jde o to, abychom rozuměli sobě.

A v tom je věk výhodou!

Když máme trochu rozumu, tak s přibývajícími lety už víme, co nám svědčí a zkoušíme si to víc dopřávat. A víme i, co nám neprospívá. A když už se toho nedá vyvarovat, tak to alespoň omezit. Jistě, nic není černobílé (to jsme pochopili díky věku), jenomže (díky věku) umíme třeba s něčím včas přestat, nebo s něčím naopak začít, nebo s něčím raději nedělat nic.  Zkrátka máme možnost si tak nějak vyhovět.

Díky věku máme i možnost se rozpomenout. Máme svoji minulost. Můžeme jí pojmout bolestně (to není rozumné, to vede jen ke smutku), anebo rozumně. Jako zdroj inspirace našeho dnešního života.

Můžeme si tak zkusit (s rozumem) zopakovat některé situace, které se nám líbily (znovu rozvinout naše koníčky, realizovat dávné sny).

Můžeme se ale i zopakovat situace, kdy jsme tehdy neudělali to nejlepší, co jsme mohli (jak s věkem vidíme).  Samozřejmě, nepůjde o úplně stejné situaci. Řeka teče dál a dál a dvakrát do stejné vody nevstoupíš. Ale může jít o podobné. A když to opravdu nejde? Tak, jak píšu nahoře, rozumně si říci, že se tím neudělá nic.

Věk je zkrátka výhodou, když se rozumně chováme dnes. To úplně stačí. Jako rozumní totiž víme, že není třeba odkládat hezké věci. Víme také, že Godot vážně nepřijde. Víme už, že náš smutek nad rozlitým mlékem (nebo nenávratnou minulostí) je jen náš a mléko se zpět do hrnečku nevrátí.

Čas si plyne sám a my svůj věk nemáme možnost ovlivnit. Ale můžeme si z něj udělat výhodu!

Král (uběhlý čas) je mrtev, ať žije král (naše přítomnost). REX MORTUS, VIVAT REX.

Podzimní soutěžení 2021
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.