Festival Berlinale zahájil
snímek o Marii Antoinettě

Festival Berlinale zahájil
snímek o Marii Antoinettě

9. 2. 2012

Letošní ročník filmového festivalu Berlinale zahájila projekce historického dramatu Sbohem královno francouzského režiséra Benoîta Jacquota o prvních dnech Velké francouzské revoluce. Jacquot vypráví příběh královny Marie Antoinetty z pohledu její mladé služebné. Zaměřuje se na poslední tři dny života panovnice a na konec zhýralého života na versaillském dvoře. Hlavní roli Marie Antoinetty ztvárnila německá herečka Diane Krugerová.

Mezi hvězdami festivalu, které se na úvod slavnostního večera prošly po červeném koberci, nechyběla Meryl Streepová, Angelina Jolie či Uma Thurmanová. Do Berlína přijeli rovněž Antonio Banderas a Christian Bale.

Na festivalu se bude promítat téměř 400 snímků. O hlavní cenu, Zlatého medvěda, se bude ucházet osmnáct z nich. V hlavní soutěži bude bojovat i film Královská aféra, na jehož vzniku se podílela česká produkční společnost Sirena Film a který se natáčel v České republice. Soutěžní snímek dánského režiséra Nikolaje Arcela přibližuje zřejmě největší milostnou aféru dánských dějin. Odehrála se na začátku 70. let 18. století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem krále Kristiána VII., a Karolinou Matyldou Hannoverskou, anglickou princeznou, která se za dánského krále provdala. Lékaře aféra dovedla až na popraviště. V hlavní roli exceluje Mads Mikkelsen, představitel zloducha z bondovky Casino Royale.

Zlatého medvěda za celoživotní dílo si z festivalu odnese americká herečka Meryl Streepová. Berlinale její kariéru připomene jejím zatím posledním snímkem Železná lady, který vypráví o životě bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové. Letošní už 62. ročník festivalu Berlinale potrvá až do 19. února.

festival film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...