Klamovka – můj oblíbený park, který mám nejblíže
FOTO: autorka

Klamovka – můj oblíbený park, který mám nejblíže

9. 11. 2021

Tento park se nachází ve svahu na rozhraní Smíchova a Košíř, táhne se podél Plzeňské ulice od stanice Klamovka, kolem něj vede Podbělohorská ulice.

Stojí na místě bývalých vinic. Ty zde nechal založit již římský císař a český král Karel IV. v těsné blízkosti někdejších pražských hradeb. Současný název Klamovka pochází od šlechtického rodu hrabat Clam-Gallasů, který tuto nemovitost získal do svého majetku někdy v polovině 18. století. Clam-Gallasové pak zde postavili jednopatrovou usedlost v barokním slohu. Jednalo se vlastně o větší vilu či malý výletní zámeček opatřený mansardovou střechou. Kolem zámečku pak nechali vysázet listnaté stromy tak, aby vznikl anglický park. Ten byl později doplněn dalšími drobnými romantickými stavbami v areálu parku. Např. novogotický altán Klamovka, Chrámek noci, rokokový skleník, který je dodnes používán jako sochařský ateliér. U vchodu z Plzeňské ulice je kostelík Nanebevzetí Panny Marie, postavený v r. 1752.

Novogotický altán byl nedávno zrestaurován a slouží jako výstavní síň. Chrámek noci pochází z konce 18. století a má zasklené otvory ve své kupoli, což vyvolává optickou iluzi hvězdné oblohy. V 19. století, přesně 6.5.1876, se v parku Klamovka uskutečnil poslední šlechtický duel v Českém království. Bylo to v době, kdy už byly souboje zakázány, ale policejní hlídka, která byla nablízku, nezasáhla. Účty si zde totiž vyrovnávali příslušníci vyšší společnosti – Wilhelm, kníže Auersperg a jeho přítel Leopold, hrabě Kolowrat-Krakowský. Přátelství utnula láska a Wilhelm Auersperg v duelu podlehl. (Podrobně viz Pražská 5.) Souboje čili duely představovaly v evropské tradici už od středověku způsob řešení sporů o čest mezi dvěma muži a neodradily je od nich ani vládní zákazy a tvrdé tresty.

Velký rozkvět zámeckého parku nastal v polovině 19. století zásluhou místního zahradníka.

V neděli a ve svátky býval park otevřený pro veřejnost. V roce 1895 park i s nemovitosti v něm umístěnými zakoupil košířský starosta Matěj Hlaváček. Ten zde otevřel novou zahradní restauraci doplněnou o taneční sál. V polovině 20. let 20. století byly na části pozemku vybudovány obytné domy podél Plzeňské ulice, ve 30. letech byla restaurace přebudována na tělocvičnu místního Sokola. Okolo bylo vytvořeno venkovní cvičiště, na okraji Klamovky vznikly první kryté tenisové kurty v Československu. V zámečku byla v 50. letech hudební škola, dnes zde sídlí Klub Klamovka, který dodnes slouží pražské mládeži. Po druhé světové válce byla v objektu sokolovny zřízena restaurace. V parku se také nachází sousoší Rodina od Karla Velického a pomník závodnímu koni Casselovi – nepodařilo se mi najít, čím byl významný. Na okraji Klamovky v 60. letech byla vybudována mateřská školka. Před několika lety byl zrestaurován celý park včetně dětského hřiště, byly instalovány nové lavičky různých tvarů a vytvořeno mnoho záhonů s trvalkami. Také byly vytvořeny informační panely s historií parku u všech vchodů, s popisy květin u záhonů.

 

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Klamovka_(Praha)
Pražská 5 viz https://noviny.praha5.cz/09-2021
Informační panely v parku.
Vzpomínky mé kamarádky, která chodila do Hudební školy v bývalém zámečku.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...