Český Stonehenge – Úvaly u Prahy
FOTO: autorka

Český Stonehenge – Úvaly u Prahy

2. 11. 2021

Krásné sobotní odpoledne přímo vybízelo někam vyrazit. Ale kam? Tentokrát do přírody. A to nedaleko od Prahy.

V Úvalech mají svůj Stonehenge. Tak to musíme vidět. Úvaly jsou z Prahy snadno dosažitelné vlakem směrem na Kolín.  My jsme tentokrát zvolili cestu autem a zaparkovali jsme u nádraží.                                                                                                                                                                    

Přímo u podchodu pod trať je zelená turistická značka, která nás dovedla až ke kamenům. V roce 2015 je zde nechali vystavět úvalští radní. Kameny jsou sestaveny do skupin a vypadají jako narůžovělý pískovec. Jsou ale umělé. Mají zde i kamenná lehátka a v okolí několik laviček k příjemnému posezení a rozjímání. Menhiry jsou bezpečně ukotveny v betonovém podlaží, takže si děti mohou vyzkoušet svou šikovnost a na menhiry i lézt. Příjemné místo a úvaláky jsou velice oblíbený cíl procházek. Potkali jsme i spoustu pejsků, jednoho jsem považovala za neostříhaného pudla a on to byl australský labradoodle. Fešák a mazel, jen nějak nechtěl jít s námi domů.                                                      

Pokračovali jsme dál polní cestou až k rozhledně Vinice. Rozhledna je asi 20m vysoká a při její návštěvě vyšlapeme 112 schodů. Stojí to ale za to. Je vidět Říp, Bezděz, Středohoří, a když jsou opravdu příznivé koukací podmínky, i Krkonoše. Samozřejmě je i hezký pohled do údolí na Úvaly. 

Od rozhledny jsme se vydali přilehlým hájkem, Masarykovou stezkou až k Mlýnskému rybníku, kde stojí Prokůpkův mlýn. Pohodlnou cestou chatařskou osadou a kolem kostelíka Zvěstování Panny Marie jsme došli do centra Úval a náš výlet ukončili v cukrárně Delikates. Káva byla výborná a dodala nám energii k plánování dalších toulek.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...