Když je věk výhodou
Foto: autorka

Když je věk výhodou

26. 10. 2021

Záleží na tom, o jaký věk se jedná. Jestli je to věk, kdy dostane člověk rozum a žije svůj život bez velkých výkyvú a zodpovědně, ale tady se asi myslí, že nějakou výhodu má věk starší.

Výhody věku jsou velice individuální a relativní. Když člověk odchází do důchodu ještě celkem svěží, má dost našetřeno a dostane velký důchod, tak je to opravdu úžasné. Nic se nemusí, ale všechno může. Nemusí se chodit do práce, nemusí se  brzy vstávat, může se při relativním zdraví cestovat a vůbec se dá život si užívat. Prostě člověk se může ze života radovat a nechat se opečovávat ze všech stran.. Děti i vnoučata jsou již odrostlé a při troše štěstí se dokážou o sebe dobře postarat.

A  teď trochu nevýhod, které věk přináší také a nevím, proč je opomíjet. Lidé, co odcházejí do důchodu, moc si nenašetřili a důchod dostanou nepatrný, ti si užívají tak, že se musí naučit na stará kolena velice dobře počítat. Musí žít skromně  a zjišťovat,  za co můžou a mají utratit. a  zvláště, když jim už zdraví začíná haprovat. Tady se už opravdu vyskakovat nedá a ty výhody stáří začínají být mizivé

Pokud jsou ještě čiperní a můžou se pohybovat, užívají si  navštěvováním obchodů, kde jsou nějaké slevy.  Mají radost, že něco ušetřili..Naplňuje jim to čas a den, který je nezáživný, rychleji utíká. No vidíte, jak jsou ty výhody relativní .Co vlastně mám psát převratného.? Prostě výhody jsou relativní.

Jelikož už mám věk starší poměrně hodně, tak těch výhod je stále méně a musím o nich hodně přemýšlet. Je pravda také, že hodně čtu, dokud to oči dovolí. To jsem při samé jiné práci dříve moc nemohla. Nic mě nehoní, pokud nechci. Vařím  a jím si, co chci, a nemusím při tom koukat, jestli nepřetahuji přestávku na oběd. Prostě jsem najednou docela volná, ale opět jenom relativně. Když mám nějaké koníčky, na které jsem dříve neměla čas, můžu je provádět. Jenže už začíná také něco chybět, a to je zdraví a zmíněné peníze.

Jsem asi divná, ale také mě napadá, že mohu jezdit zadarmo nebo za levný peníz dopravními prosředky po Praze i po republice. Slyšela jsem ale, že se tato výhoda důchodcům zruší, aby stát ušetřil a důchodci se moc nerozjížděli. Ať sedí doma a nedráždí covid. Další mojí výhodou je, že už jsem v tom věku, kdy mě nechávají muži na pokoji a také znásilnění se bát nemusím.Že mě ubohou stařenku může někdo okrást o poslední korunu, se ale stát může. Můj stařeček mi nemůže být nevěrný, protože která by stála o starého a nemajetného kozla.

Další moje výhoda ve stáří je ta, že si už můžu říkat, co chci, dokonce i pravdu. Jsem vlastně v bezpečí, protože mi není co vzít a jak mě trestat. Za moje názory se už netrestá. Řeknou si jenom, že starý člověk už to nemá v hlavě v pořádku.

Já to v hlavě v pořádku mám (aspoň doufám), a tak se snažím mozek vydráždit, aby našel něco ve stáří pozitivního. No, dobře, tak tedy výhody. Mám kde bydlet, zatím ještě neumírám hlady, a jelikož si nic od banky ani od zlotřilců nepůjčuji, nehrozí mi  exekuce. Do společnosti bohužel nechodím, ale to je vlastně výhoda. Výhoda je ta, že když sedím doma, tak ušetřím za oblečení. Jsem však šťastná, že vyměněné součástky mého těla fungují. Hodní doktoři si na mně zapracovali hodně, a proto jsem jim vděčná. Chodit můžu, a tak chodím na procházky s pejskem. Pejsek je také výhoda, protože v době, kdy jsem chodila do práce, jsem si ho dovolit nemohla, protože by byl chudák stále doma sám.

Tak si při těch procházkách dýchám čerstvý vzduch a raduji se, že ještě žiji, protože to je také výhoda. Hodně stejně starých lidí už  se totiž radovat nemůže.

PS. Asi jsem vás zklamala, ale věřte, že jsem se snažila hodně. A vlastně, že tohle píši, je také výhoda. Jo, a flintu do žita ještě neházím

Můj příběh Podzimní soutěžení 2021
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.