Třetí den srazu Íčkařů: Na Karlštejně s lilijicemi a hlavonožci
Hledáme lilijice a hlavonočce. FOTO: Jan Raška

Třetí den srazu Íčkařů: Na Karlštejně s lilijicemi a hlavonožci

23. 9. 2021

Pokud se vám zdá sedm století, před kterými začala výstavba českého hradu Karlštejn, jako doba dávno minulá, vězte, že my jsme se dnes ocitli v době před zruba 420 miliony let.

Do prvohor, a to přesnějí do rozmezí siluru a devonu, nás zavedl paleontolog Štěpán Rak. Jeho geologická vycházka na Karlštejně byla naprosto úžasná. Zasvěceně, zaníceně a navíc vtipně nám Štěpán vyprávěl o tom, jak nejen na Karlštějnsku, ale i na dalších místech České republiky vznikala unikátní geologická území.

Od vlakového nádraží jsme postupně došli k Budňanské skále, což je pozoruhodný geotop, ve kterém, jak jsme se dozvěděli, žili nejvíce lilijice a hlavonožci. My jsme ty "potvůrky" nejen viděli na obrázku, my jsme je i našli! Každý účastník si totiž na úpatí Budňanské skály mohl pomocí paleontologického kladívka vyhledat svou zkamenělinu a vzít si ji na památku. Jak myslíte, že to dopadlo? Všichni si naplnili batůžky či kapsy kameny starými stovky milionů let s pozůstatky prvohorních živočichů.

Pro všechny účastníky bylo dopoledne strávené se Štěpánem Rakem neuvěřitelným zážitkem a my můžeme jen doporučit další přednášky tohoto nadšence paleontologa, které lze najít na tomto místě. Tak někdy příště "Na hledanou", pane Raku!

Po přednášce se naše íčkařská parta doslova rozprchla po celém Karlštejně. Jedna skupinka zůstala v nejbližší restauraci, někteří se vydali sólo k hradu, další skupina se pod hrad doplazila po několika kilometrech (omylem se vydali po turistické stezce, která byla asi třikrát delší, než je tradiční trasa po asfaltce). Ale nakonec jsme se všichni našli a zamířili do hradních útrob. Ale o tom už možná napíše zase někdo jiný...

A co čeká účastníky setkání portálu i60 večer? Po zážitku geologickém a kulturním, zážitek gastronomický v řevnickém kempu: thajské Pad Thai s kuřecím masem či krevetami. Tak dobrou chuť a zase někdy ahóóój!

 

Druhý den setkání příznivců portálu i60 v Řevnicích
První den setkání příznivců portálu i60 v Řevnicích

 

 

Hodnocení:
(4.8 b. / 38 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...