Marian Jurečka (KDU-ČSL): Suchem nás příroda varuje
Poslanec a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Suchem nás příroda varuje

17. 9. 2021

Otec pěti dětí, zemědělec, muzikant a politik. To vše jsou atributy poslance a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. V rozhovoru jsme si povídali nejen o tom, jaké to bylo být mladým politikem, ale také o palčivém problému českého zemědělství či vizích do budoucna.

Ve 32 letech jste se stal ministrem zemědělství. To je poměrně brzy. Jaké to pro Vás bylo?

Na tuto roli jsem úplně připravený nebyl. Myslím ale, že na to nikdy nelze být stoprocentně připravený. Mou výhodou bylo, že jsem člověkem, který ze zemědělství vzešel a prošel si veškerými manuálními pracemi od dojení krav po práci se zemědělskou technikou. Zároveň jsem zemědělství vystudoval a od vysoké školy sám soukromě hospodařil, takže si troufnu říct, že jsem měl na ten věk i větší zkušenosti, než řada ministrů přede mnou. Nevýhodou mládí je, že člověk neumí posoudit věci s určitým nadhledem. Na druhou stranu má zase hodně energie. Rozhodně si nemyslím, že mládí znamená, že člověk nebude danou funkci zastávat dobře.

Měl jste respekt ze starších kolegů?

Měl jsem k nim úctu, ale že bych se jich třeba bál, to jsem nikdy necítil. Myslím, že mě mnoho lidí respektovalo, protože viděli, že svému oboru rozumím.

Velkým problémem posledních let v oblasti zemědělství je sucho. Jak jste na něj naši zemi jako ministr zemědělství připravil?

Ministrem jsem byl v letech 2014 až 2017, snažil jsem se aktivně přimět zemědělce k tvorbě biopásů, remízků, rybníků a mokřadů. Mnozí na mé naléhání slyšeli, dali si říct a zasáhli. V krajině to bude za pár let dobře vidět. Sucho je vážnou hrozbou, je to velmi silné varování přírody, která chce, abychom si uvědomili, jak se k ní chováme. Potřebujeme hlavně pestřejší krajinu – meze, remízky, mokřady. Nesmíme nechat odtékat vodu do řek, musíme ji pozdržet, nechat vsakovat a doplňovat podzemní zásoby vody.

Brzy proběhnou volby do Poslanecké sněmovny. Co mají politické strany koalice SPOLU společného?

Naším cílem je, aby tu nebyla vláda, která funguje jako one-man show, ale abychom vytvořili dobrý tým lidí, kteří rozumí svým oborům, nesou za ně plnou odpovědnost a chtějí naši společnost posunout.

Shodnete se s lídry ODS a TOP 09 po lidské stránce?

Já jsem Petra Fialu a Markétu Pekarovou Adamovou předtím zase tolik neznal. Nyní se potkáváme pravidelně a opravdu mě příjemně překvapili. Jsou to fajn usměvaví lidé, pohodáři, se kterými si lidsky rozumíme.

Kde se vidíte za rok?

To si netroufám odhadnout. Byl bych ale rád, kdyby naše země měla jinou vládu, než je tato. Vládu, která se nebude opírat ani o komunisty, ani o SPD, a která bude řešit problémy fakticky, nikoli jen z pohledu marketingu.

 

Zadavatel: Koalice Spolu

 

města a obce politika
Hodnocení:
(3.5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...