Když je věk výhodou
FOTO: Soňa Prachfeldová

Když je věk výhodou

11. 11. 2021

Když je věk výhodou a slouží zdraví, je člověk svobodný a má, mimo jiné, dosti volného času pro své záliby, jako např. cestování. Dokud jsem chodila do práce a musím podotknout, že jsem do ní chodila moc ráda, nebyla jsem pánem svého času. Dovolenou bylo nutno naplánovat s ohledem na povinnosti v práci. Odchodem do důchodu se pro mě mnohé změnilo a nový styl života mi začal náramně vyhovovat. Navíc jsem si mohla vyrazit kam jsem chtěla, mohla jsem se vracet i na oblíbená místa a poznávat opět nová. Píši, mohla, ale pořád ještě mohu a věřím, že příští rok nastane opět v příjemném cestovatelském duchu a v dalším objevování krás naší země.

Dnes si vás dovolím pozvat na Nepomucko, do jedné malé vesnice, ve které se nachází kus historie. Zvu vás do malé vsi Klášter, ve které jsou architektonické pozůstatky zaniklého cisterciáckého kláštera jménem Pomuk.

Roku 1144 byl v nadmořské výšce 468 metrů pod Zelenou horou, na místě dnešní obce založen cisterciácký klášter Pomuk. Budova konventu s rajským dvorem a trojlodním kostelem byla dobudována ve stylu rané cisterciácké gotiky do 2. čtvrtiny 13. století. Klášter prosperoval až do počátku 15. století.   

Klášter Pomuk byl založen v letech 1144 – 45 jako fundace panovnického rodu Přemyslovců. Jako teprve třetí klášter na území českého státu byl určen pro mnichy z cisterciáckého řádu kteří sem přišli z franckého opatství v Ebrachu. Pomuk patřil mezi nejvýstavnější kláštery ve středověkých Čechách. Bohatství kláštera tvořilo vodní hospodářství a těžba a zpracování železa i zlata. Klášteru se nevyhnula hospodářská krize na přelomu 14 a 15 století a k ukončení kláštera brzy přispěly Husitské války. V dubnu 1420 byl klášter dobyt a vypleněn husity.

V roce 1464 panství získali Šternberkové a v 16. století konventní budova zanikla. V troskách hospodářských budov vznikla vesnice, jejíž domy byly postaveny ze zdiva rozpadajícího se kláštera. Relikty staveb cisterciáckého opatství dotvářejí dodnes vzhled obce. Obce, která se nazývá Klášter a má v současnosti necelých 300 obyvatel.

Od 16. století vyrůstá v prostoru bývalého klášteřiště současná ves Klášter.

Západočeský institut pro ochranu a dokumentaci památek zřídil expozici venkovní i muzejní. Venkovní expozice se nachází přímo na místě zaniklého opatství v Klášteře u Nepomuku. Muzejní expozice je umístěna v městském muzeu v Nepomuku .Jsou to velmi cenné původní zbytky staveb a patří mezi nejstarší doklady klášterní architektury v českých zemích.

Vždy, když se v této krajině octnu, jsem fascinována historií a památkami. Vdechuji vůni dávných věků a jsem moc ráda, že je o odkaz minulosti pečováno. Věřím, že i naši potomci budou mít možnost tyto odkazy nadále opečovávat a chránit.

Přijímám s velkou vděčností moji závěrečnou etapu života a přeji si, abych mohla ještě prožít spoustu hezkých zážitků. Aby byla rodina zdravá a v pohodě a abych fungovala jako dobrá babička. Aby mě neopouštěly občas ztřeštěné nápady  a moje záliby. Potom je tenhle věk opravdu velkou výhodou a já za něj děkuji. Děkuji kamsi do oblak!

 

Použit materiál z Info centra v Nepomuku.

cestování Podzimní soutěžení 2021
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.