Moje pozdní léto
Foto: autorka

Moje pozdní léto

8. 9. 2021

Po čase, kdy se zahrádka koupala v dešti a i zmáčená měla svůj půvab, přišly zase dny plné slunce. Na zahrádce je příjemně. Dozrává ještě poslední úroda, zatímco podzim dává už pozvolna o sobě vědět.

Druhá polovina prázdnin uběhla jako voda a byla pro změnu ve znamení zavařování zeleniny. Úroda byla bohatá. Rajčata, leča, saláty, čalamády, okurky, zeleninou se plnily všechny dostupné skleničky.

Počasí se střídalo, možná více pršelo, což rostlinám prospívalo, ale musely se odstraňovat napadené listy. Plísní trpěly hlavně cukety, některé rostliny ubyly celé, přesto pár rostlin ještě máme a cukety sklízíme. Též rajčatům bylo potřeba odstranit část listů, aby se slunce leckde k plodům vůbec dostalo, tak mohutně byly keře obrostlé zelení, dále se odstraňovaly listy spodní, aby proudil vzduch mezi rostlinami, a pryč musely i hnědnoucí listy. Díky slunečným dnům všechny plody dozrají a nebudeme muset ukládat za okna zelená rajčata, jak tomu bylo vloni. Na platech sice na sluníčku dozrála, ale už nebyla tak kvalitní. S rajčaty dobře drží krok i okurky. Také jim jsme odstranili množství žloutnoucích listů, přesto je stále sklízíme, některé rostliny dokonce ještě kvetou. Vyplatilo se, že jsme je pěstovali do výšky. Plodové zeleniny si letos užíváme vrchovatě. U okurek toho v kuchyni moc nevymyslím, avšak cukety a hlavně rajčata připravuji na mnoho způsobů.

Žloutne i bramborová nať a postupně sklízíme pěkné, velmi chutné brambory. Zasadila jsem je letos všude, kam se vešly, i na úkor ostatního. Dříve jsem sázela staré, ale dobře naklíčené, běžně kupované brambory. Začalo to tím, že se našly zapomenuté ve spíži. Stojí však zato koupit si sadbové. Je to rozdíl a opravdová radost při sklizni i při vaření.

Blížící se konec léta u nás první ohlašují jiřičky. V polovině srpna se objeví, zašvitoří ráno kolem okna a celý den poletují s vlaštovkami po okolí. Potom rozkvetou vřesy, rozchodníkovce, přichystají se chryzantémy a další podzimní květena. Ze země vyrazí drobné cibuloviny, rozkvete ocún. Na mladé jabloňce zasvítí červená jablíčka. Přichází babí léto, ale i to je krásné.

Můj příběh Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.