Moje aktivní léto - Výlet na zámek Žirovnice
Foto: autorka

Moje aktivní léto - Výlet na zámek Žirovnice

18. 8. 2021

Tento zámek je zde asi od 13 století  za kostelem sv.Jiljí. Pan Václav Vendelík zde zakoupil tvrz a byl povýšen na říšského pána a byl mu přidělen erb s jednorožcem v modrém poli, který v dnešní době je znakem města. Vystřídalo se zde několik pánů a v roce 1644-45 ho obsadila švédská vojska, ale po několika letech byla vojska poražena a mužští dědicové zemřeli. Jedna z dcer posledního majitele zámek podědila a při svatbě jeden ze Šternberků dostal zámek jako věno své ženy. Tak se stal zámek na dlouhá léta (víc jak 200) majetkem Šternberků .Poslední majitel o zámek nejevil zájem a v r.1910 ho prodal městu .Vystřídalo se zde mnoho úřadů, kanceláří, skladovacích prostor a v neposlední řadě i byty. A tak se stalo, že zřejmě z nepozornosti v r.1964 nastal požár a většina zámku vyhořela. Po dlouhých vyjednáváních a jednáních bylo rozhodnuto o záchraně a v r.1972 začalo město za pomoci financí státu s rekonstrukcí.

 

V gotické části barokně upraveného zámku se dochovaly pozdně gotické fresky, představující vrchol české nástěnné malby konce 15. století. Je to unikátní a svým rozsahem největší fresková výzdoba v Čechách. Prošli jsme si zámek, tentokrát bez průvodce. Je otevřen veřejnosti .Probíhá zde Výstava květin Vysočiny. Obdivovali jsme pěkně sladěné aranže v komnatách a nádherné fresky z patnáctého století .

Zámek je krásně upraven, patří k němu špýchar a pivovar, kde jsou expozice a probíhají různé výstavy. O tom zase příště.

info jsem čerpala ze stránek žirovnického zámku.

Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.