V Dobrši zakopnete o historii na každém kroku
Stavení ve vesničce Dobrš. FOTO: Pavel Haž

V Dobrši zakopnete o historii na každém kroku

19. 8. 2021

Také při toulkách po Česku nevycházíte z údivu? Kolik historie a vzácných počinů se najde v této krásné malé zemi. Narazili jsme letos na malou obec na Strakonicku, kde trvale žije jen 52 obyvatel.

Avšak Dobrš se pyšní památkami, které by jí mohla mnohá města jen závidět. Je zde tvrz, zámek, kostel a kaple, která postupem času získala poslání zvonice.

Pro milovníky pověstí uvádíme tu zdejší. O Dobršské tvrzi se prý ví již od roku 037, kdy tady byl kníže Oldřich napaden při lovu divokým kancem. Život mu zachránil mlýnský chasník Kocík a Oldřich mu jako vyjádření vděčnosti věnoval tvrz v Dobrši.

Svoji prohlídku zahajujeme průchodem přes renesanční bránu ze 16.století. Prošla rekonstrukcí v roce 1996 a je vstupem na nádvoří k průčelí zámecké budovy. Ta v současné době z části slouží jako galerie a prochází rozsáhlou opravou. Jejím výsledkem by mělo být regionální muzeum a místo pro konání výtvarných letních škol. V zadní části areálu pak spatříte zbytky středověké tvrze a hradebního opevnění.

Další nepominutelnou stavbou je kostel Zvěstování Panně Marii. V románském slohu byl vybudován již v polovině 13. století. Po poškození v roce 1420 byl ranně goticky přestavěn. Hlavní lodi kostela vévodí barokní oltář a v blízkosti kruchty je umístěn krucifix z dílny bratří Dietrichů. Ze stejné dílny pak pochází Samsonova kašna v Českých Budějovicích. K hlavní lodi přiléhá kaple a v ní se nachází  socha Zmrtvýchvstání Krista. Stvořil ji v roce 1998 sochař Tomáš Vejdovský.

Vyvrcholením naší návštěvy je zastavení u kaple sv. Jana a Pavla. Její vznik se datuje k roku 1230. Postupem času začala sloužit jako zvonice. V její věži jsou osazeny tři zvony. Ten největší z nich byl ulit roku 1561 v dílně pražského zvonaře Brickího z Cimperka, historiky označovaného za největšího českého zvonaře. Prameny uvádějí, že zvon Marie je považován za 26 největší v Česku a jeho hmotnost přesahuje 2000 kg.

Pamětníci vyprávějí, že obdobně jako další české zvony byl i tento za druhé světové války sejmut a odvezen na roztavení do Německa. Krátce po válce byl však nalezen a vrátil se na své místo, kde jako v minulosti zvoní mimo jiné proti bouřkám.

Možná si to ještě neuvědomuete, ale i vy Dobrš znáte. Fara, z jejíhož okna se křižuje Luděk Kopřiva ve filmu Slunce, seno jahody, stojí právě v této malebné jihočeské vesničce.

Šumava Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...