Agresivní melanom bují ze slunce. Věnujte pozornost své kůži, pomůže pravidlo ABCDE
Ilustrační foto: Pixabay

Agresivní melanom bují ze slunce. Věnujte pozornost své kůži, pomůže pravidlo ABCDE

16. 7. 2021

Léto je v plném proudu. Vedle nesčetných radostí ale přináší i některá nebezpečí. Jedním z nich je, že si vypěstujeme zhoubný nádor kůže, když se nebudeme dostatečně chránit před slunečním zářením. Tímto nádorem je maligní melanom.

Maligní melanom patří k nejnebezpečnějším onemocněním kůže. Na kůži – největší a nejtěžší orgán v lidském těle – přitom řada lidí zapomíná a nepečuje o ní. Její tloušťka se pohybuje mezi 0,5 až 4 milimetry a má výbornou elasticitu. Základní funkcí kůže je udržet integritu těla a zároveň chránit organismus od zevních vlivů. Pomáhá udržet správnou teplotu těla, umožňuje čití, tedy kontakt s okolním prostředím, a také v ní probíhá látková výměna. Jde tedy o orgán, který je pro člověka velmi důležitý a zároveň je během života vystaven velké zátěži a řadě nepříznivých vlivů, které mohou vést k závažným zdravotním komplikacím.

"Melanom je nádorové onemocnění, které způsobuje nekontrolovaný růst pigmentových buněk melanocytů. Postihuje převážně kůži, ale vzniknout může i v oku, mozkových plenách, zažívacím traktu či na sliznici úst a genitálu," uvedla onkoložka Petra Garnolová.

Počet nově vzniklých případů celosvětově roste, přičemž postižení jsou především lidé bílé rasy. Melanomem v České republice podle posledních publikovaných dat z roku 2018 nově onemocnělo 3428 lidí a zemřelo na něj 458 pacientů (www.svod.cz). Riziko vzniku tohoto onemocnění stoupá s věkem, přičemž nejvíce postižení jsou lidé mezi 60 a 75 lety. Za posledních dvacet let počet melanomů v Česku razantně poskočil z 1370 případů v roce 1997.

Příčiny vzniku melanomu nejsou dosud plně objasněny, ale vědci předpokládají, že jde o souhru více nepříznivých faktorů. Melanom bohužel může vzniknout nejen na slunci vystavené kůži, kde se jako hlavní patogenetický faktor uplatňuje UV záření, ale i v místech, která jsou před zářením relativně chráněna (trup, plosky nohou, jiné orgány). 

Mezi rizikové faktory se řadí:

-             věk nad 50 let, 
-             vyšší citlivost na sluneční záření,
-             výrazná expozice slunečnímu záření v dětství, zejména spálení sluncem v dětství,
-             zvýšený počet určitého typů névů (pigmentových znamének),
-             rodinný výskyt melanomu,
-             přítomnost měnící se pigmentové skvrny,
-             imunosuprese (stav snížené imunity),
-             užívání solária.

Abeceda pro kůži

Asi třetina až polovina melanomů se vyvine právě z mateřského znaménka. Ostatní nádory vznikají ze zcela normální kůže. Zpočátku se objeví na kůži jen nenápadná barevná skvrnka, která se časem může rozrůstat plošně i prorůstat hlouběji. Mateřské znaménko se může barevně i tvarově měnit, okolí může krvácet nebo může tato oblast svědit.

Melanom je jedním z nejzákeřnějších nádorů vůbec, dokáže zakládat metastázy ve všech důležitých orgánech. Když je ale odhalen včas, mají pacienti vyšší šanci na úplné vyléčení.

Proto je nutné pravidelně svou kůži kontrolovat s důrazem na mateřská znaménka, a to podle ABCDE pravidel.

Pravidla ABCDE

A (asymmetry, asymetrie)
Asymentrická je skvrna, která nemá symetrickou formu jako např. ovál či kruh.

B (border): ohraničení
Hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly upoutat vaši pozornost.

C (colour): barva
Také není příznivé, když je znaménko tmavě hnědé až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.

D (diameter): průměr
Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů, by nemělo uniknout vaší pozornosti.

E (elevation): vyvýšení
Pokud pozorujeme růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou progredujícího nádoru. Pokud však máme mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

V každém případě, pokud na své kůži či nehtech pozorujeme jakékoliv odlišnosti, je třeba, aby je vyšetřil co nejdříve kožní lékař. Pokud by se jednalo o maligní melanom, je ho totiž nutné co nejrychleji odstranit. Kožního lékaře můžete navštívit i preventivně, aby vám např. zkontroloval mateřská znaménka.

Léčba podle stádia nádoru

Lékař vás vyšetří klinicky, a podezřelý projev odstraní i s bezpečnostním lemem chirurgicky. Přítomnost nádoru se pak potvrzuje histologicky. „Důrazně odrazujeme především při podezření na melanom od leptání znamének různými chemikáliemi, mrazení tekutým dusíkem nebo odpařování laserem či elektrickým operačním nástrojem. Takováto likvidace podezřelé tkáně nám ve většině případů zabrání ve stanovení důležité mikroskopické diagnózy a zároveň i zkontrolování, zda se znaménko podařilo odstranit celé. Tato informace je velmi důležitá, protože v případě neúplného vyndání útvaru můžeme následným malým chirurgickým výkonem odstranění včas a spolehlivě dokončit,“ varuje Česká onkologická společnost ČLS JEP.

Případy rozdělují lékaři do příslušného stádia. Podle něj pak volí léčbu. Ve stadiu I a raném stadiu II obvykle stačí chirurgický zákrok. Od vyšších stadií lékaři nasazují další léčbu: imunoterapie, chirurgie, ozáření, kryoterapie, chemoterapie, biologická léčba a další varianty.

"Po ukončení léčby pacienti docházejí na pravidelné intenzivní a časté kontroly. Zhruba polovina metastáz se totiž objeví do 5 let od chirurgické léčby primárního tumoru. I po tomto období kontroly pokračují. Sice v omezené míře ale doživotně," říká MUDr. Petra Garnolová.

I když všechny rizikové faktory, které se podílejí na vzniku melanomu, neovlivníme, nebezpečí značně omezíme, budeme-li se o svou kůži starat. Zejména je důležité chránit ji před slunečním, resp. UV zářením. Proto je nutné používat produkty s SPF faktorem, a to i když nejsme u moře nebo je zataženo, nevystavovat se polednímu slunci, nosit klobouk a zakrývat se oděvem, používat sluneční brýle, pobývat ve stínu. A v každém případě, ať už jsme se před UV zářením chránili či nikoliv, je třeba neprodleně jít k lékaři, pokud se na kůži vyskytne podezřelý jev.

 

 

Zdravý život seniora
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.