Dvě dvanáctky jsou tvrdší než tři rumy
Ilustrační foto: Pixabay

Dvě dvanáctky jsou tvrdší než tři rumy

5. 7. 2021

O všem, co lidé dělají, je možné načerpat nové informace tak, aby to dělali co nejlépe a poučeně. Platí to samozřejmě i o pití alkoholických nápojů. Pro občasné i náruživé pijany funguje od roku 1994 organizace Pij s rozumem.

V současné době je součástí Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky. Výkonnému řediteli unie Vladimíru Darebníkovi jsme položili obligátní otázku, jak je to s obsahem alkoholu u lihovin, vína a piva.

„První, co si musíme uvědomit je, že alkohol je jen jeden. Někteří rádoby odborníci začali uvádět do praxe pojem „tvrdý“ a „měkký“ alkohol, což je naprostý nesmysl. Existují tři základní typy alkoholických nápojů - pivo, víno a lihoviny. Obsah alkoholu na 1 litr každého z těchto typů alkoholických nápojů je jiný. U piva je to zhruba 4,5%, u vína 11% a u lihovin 40%. Podle obsahu alkoholu se také liší tzv, konzumní jednotky. Zatímco piva vypijeme najednou zpravidla půl litru a vína 200 ml, tak lihoviny pouze 40 ml. A tady je právě ten zádrhel. Obsah alkoholu v konzumní jednotce je nejmenší u lihovin a největší u vína. Nikdo si neuvědomuje, že ve 2 dcl vína je téměř tolik alkoholu jako ve dvou velkých panácích vodky.  A proto nevinná odpověď - vždyť jsem vypil pouze 2 dvoudecky vína - může mít někdy nepříjemné následky. Takže dva půl litry dvanáctky jsou tvrdší než tři rumy,“ vysvětluje Vladimír Darebník.

Z webových stránek o pití s rozumem jsme se také dozvěděli, že vkus a obliba toho, co budeme pít i ve vyšším věku se vytváří postupně. Mladí lidé do 25 let rádi experimentují, hledají nové chutě a snaží se svět alkoholických nápojů více poznat. S věkem se potom člověk mění a zhruba od 45 let nepije nic jiného než to, co má rád. Nevyhledává už žádné nové výrobky, prostě neexperimentuje. Češi mají nejvíce v oblibě pivo – jeho spotřeba činí téměř 50% celkové roční spotřeby alkoholu. Lihoviny tvoří necelých 28% a vína asi 23%. S tím, jak jsme vstoupili do Evropské unie se mírně zvyšuje spotřeba vína a mírně klesá spotřeba lihovin.

Chtěli jsme se také dozvědět, zda se senioři musí při pití alkoholu hlídat a co pro ně větší konzumace alkoholu znamená.

„Senioři by měli k alkoholu přistupovat velmi obezřetně a určitě se vystříhat jakéhokoliv nadměrného pití. Vždy musí zohledňovat svůj zdravotní stav. Jestliže vezmeme 1 velké desetistupňové pivo jako základní jednotku (obsahuje cca 20 g čistého alkoholu), tak by určitě neměli senioři konzumovat více než 2 tyto jednotky denně. Vždy by měli dodržovat zásadu, že k alkoholu pijí dostatek vody a nikdy nepijí na prázdný žaludek,“ vysvětluje Vladimír Darebník

Na adrese pijsrozumem.cz najdete mnoho užitečných informací o trendech pití alkoholických nápojů, o tom, jak je požívat, o nebezpečí alkoholu obecně. Můžete si zde také na alkulačce spočítat, kolik alkoholu konkrétní nápoj obsahuje.

 

DESATERO ROZUMNÝCH TIPŮ

  • Ženy odbourávají alkohol pomaleji než muži. Ženy totiž mají v poměru k mužům méně vody v těle, takže koncentrace alkoholu v jejich krevním řečišti je proporcionálně vyšší.
  • Není dobré pít na lačno, nebo příliš rychle, oboje nebezpečně navyšuje koncentraci alkoholu v krvi.
  • Pokud jsme nemocní, tak naše tělo běží v zátěžovém módu, v kombinaci
    s alkoholem se zpomaluje proces léčení i odbourávání.
  • Čím méně vážíme, tím méně vydržíme (rozuměj, pomaleji odbouráváme).
  • Čím jsme starší, tím méně vydržíme (rozuměj, pomaleji odbouráváme).
  • Když jsme hodně unavení, nebo vystresovaní, alkohol má tendenci se směřovat rovnou do centrálního nervového systému, a tak se rychle dostaví tlumivé účinky místo těch povzbuzujících.
  • Každý drink je dobré doprovodit nějakým „nealkem“, výrazně tak ulehčíme našim játrům a hlavně oddálíme tlumící účinky.
  • Hry a „hrdinské“ výzvy založené na principu „vypij co nejvíc a/nebo nejrychleji“, mají za jediný cíl ztrapnit a znemožnit její účastníky. Nejedna taková skončila příjezdem policie nebo odjezdem do nemocnice.
  • Když někdo v reklamě na alkohol vypadá krásně, sebevědomě, relaxovaně
    a „šíleně v pohodě“, tak je to proto, že to má napsáno ve scénáři a dostal za to moc dobře zaplaceno.
  • Ze 100 lidí, co popíjí pravidelně, se průměrně 5 z nich dostává do závislosti.

Zdroj: pijsrozumem.cz

alkohol pivo zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...