Víkend otevřených zahrad umožní podívat se na běžně nepřístupná místa
"Zahrada v říši divů" v Líšnici u Žamberka. FOTO: Irena Emma Lux

Víkend otevřených zahrad umožní podívat se na běžně nepřístupná místa

12. 6. 2021

Svátek otevírání zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a probíhá vždy během červnového víkendu. V České republice se pod záštitou Národního památkového ústavu během prvního ročníku v roce 2010 otevřely 3 zahrady a jejich počet postupně vzrůstá. 

Víkend otevřených zahrad, jehož 12. ročník probíhá ve dnech 12.-13.6.2021, otevírá běžně nepřístupné zahrady a těm ostatním dává novou dimenzi poznání a netradičních zážitků. Projekt nabírá na ohlasu a tradici v celé Evropě a stává se jedním z hlavních šiřitelů osvěty o klenotech zahradního umění.

V České republice se do Víkendu otevřených zahrad zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, které se v průběhu dvou dní snažíme veřejnosti představit jiným způsobem. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem.

Do akce se zapojují jakékoliv objekty - od zámeckých a veřejných zahrad a parků, náměstí, historických hřbitovů, klášterů, arboret a botanických zahrad, přes komunitní a přírodní zahrady, květinové farmy a ovocné sady až po zahrady umělců či privátních majitelů.

Víkend otevřených zahrad a vstupné

Pro mnoho lidí může být zavádějící celý název akce a mohou se domnívat, že vstup do zahrady je zdarma. Myšlenka byla přebrána z Anglie a stejně tak její název. V Anglii se otevírají běžně nepřístupné zahrady, tedy ty, do kterých se během roku běžně nedostanete – v tom spočívá "otevřenost" (vstup zdarma být může, ale nemusí). Lidé si zde kupují průkaz, který jim umožňuje do těchto zahrad vstoupit. V České republice tolik zpřístupněných zahrad nemáme, a tak se snažíme během Víkendu lidem poskytnout nadstandardní program v podobě komentovaných prohlídek, koncertů, divadla a podobně. Proto vstupné záleží na majitelích a často slouží k pokrytí nákladů na doprovodný program. Mapu otevřených zahrad z celé České republiky najdete na tomto místě.

Výběr z programů

Národní památkový ústav se zúčastní s řadou svých objektů. Tradičně můžete navštívit Květnou a v Kroměříži. Komentovaná prohlídka proběhne v Buchlovickém zámeckém parku, Lednickém zámeckém parku či ve Valtickém zámeckém parku. V Akademické zahradě Mendelovy univerzity v Lednici budou probíhat prohlídky Tématických zahrad - Labyrint přírody a ráj zahrad. Zajímavý jistě bude i program v zahradách Trojského zámku. Za návštěvu určitě stojí nově zrekonstruované Zahrady pod Pražským hradem a nově zpřístupněný zámeček Belveder ve Valticích.

Přírodní zahrady, z.s. ve svých ukázkových zahradách představí ekologický způsob zahradničení a podělí se s návštěvníky o zkušenosti s tímto způsobem péče o zahradu. Letos stojí za zmínku novinka a tou je Krafferova zahrada v Jindřichově Hradci. Stejně tak mnoho inspirace pro zahradničení můžete načerpat v komunitních zahradách sdružených ve spolku Kokoza. V Jihomoravském kraji můžete mimo jiné navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích. 

Více informací najdete zde: https://www.vikendotevrenychzahrad.cz/

 

 

Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...