Místo, kam se ráda vracím -  Nepomuk a okolí
Foto: autorka

Místo, kam se ráda vracím - Nepomuk a okolí

23. 5. 2021

Nepomuk je malé městečko v Plzeňském kraji. Leží v půvabné krajině, obklopen lesy a poli a malými vesničkami. Oplývá mnoha historickými stavbami, pěkným Infocentrem přímo v muzeu sv.Jana Nepomuckého. Nad městem se tyčí zámek Zelená Hora, kde se točili Černí baroni. 

K slavným rodákům patří Jan Nepomucký, který se narodil kolem roku 1340. Po studiích církevního práva v Padově získal funkci kanovníka vyšehradské kapituly. Slávu však Janovi nepřinesl jeho život, nýbrž mučednická smrt. Roku 1393 zemřel na mučidlech a jeho tělo bylo svrženo do Vltavy. Traduje se, že král Václav IV. jej nutil vyzradit zpovědní tajemství jeho ženy, neboť Jan byl zpovědníkem královny. Jan byl katolickou církví prohlášen za svatého, pro svoji obětavost církevní tradici a zachování zpovědního tajemství.

My jezdíme již pěknou řádku let  do kempu Nový rybník, který nám slouží jako základna pro naše výlety po okolí. A výletů je vskutku požehnaně, stačí si vybrat. Tento kraj má mnoho hradů a zámků - příklad  zámek Hradiště v Blovicích, zámek v Blatné, v Nebílovech, lovecký zámek Kozel u Plzně, zámek v Žinkovech, ale ten bohužel není přístupný veřejnosti. Hrad Rábí je také moc pěkný. V každé vísce spousta udržovaných kapliček i kostelů. V Kotouni je kaple Panny Marie, pod kterou vyvěrá pramen. Voda je léčivá a velmi dlouho vydrží ve sklepě. Sama ji ráda piji a vždy si ji přivezu domů. Klatovy nejsou daleko, je to nádherné historické město, v Horažďovicích pečou náramné koláče, v Chanovicích je krásné muzeum lidové tvořivosti i skanzen a ještě rozhledna. Jet se dá mnoha směry. Zajímavé je, že hned jsme v Plzeňském, hned v Jihočeském a za chvíli i ve Středočeském kraji. Prostě krásných míst k navštívení je mnoho.

A když utrmáceni dojdeme do kempu, ať už z hub, nebo z pěšího výšlapu, či se vrátíme z delší cesty autem, moc rádi si sednem do útulné hospůdky v kempu a dáme si něco dobrého. A pak už jen šplouchají vlnky v rybníku, když vyskakují kapři. Rána jsou zde kouzelná, s vycházejícím slunkem a ta káva na verandě chatičky nemá chybu. Jezdíme vždy na sklonku srpna a začátkem září, to už je kemp obsazený rybáři, houbaři, prostě milovníky přírody. A letos jak jinak, koncem srpna jedeme pobejt moc rádi k Nepomuku.

 

Místo, kam se rád/a vracím - to je téma naší soutěže. Napište o místě, které je vašemu srdci blízké, na které se rádi vracíte. Popište, co je na tom místě zajímavého, čím vás okouzlilo, co je v jeho okolí k vidění, jak se na toto místo lze dostat. Více info o soutěži najdete zde.

cestování Soutěž - Místo, kam...
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.