O adventu se na hradech
probudí vánoční historie

O adventu se na hradech
probudí vánoční historie

4. 12. 2012

Výstavy betlémů, historické prohlídky, ale i méně tradiční zpestření v podobě japonské hudby chystají na adventní čas hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Téměř všechny stavby rozezní v týdnech před Štědrým večerem vážná i méně vážná hudba.

Většina hradů a zámků se v adventním období mimořádně otevře veřejnosti a nabídne návštěvníkům speciální program. „Interiéry budou svátečně vyzdobené,“ uvedla Dita Roubíčková z NPÚ.

Prohlídky při svíčkách

Mnoho speciálně laděných prohlídkových okruhů připomene, jak byl adventní čas chápán a pojímán v historii. Například na zámku Žleby znovu ožije zámecká kuchyně, z níž zavoní vánoční pokrmy podle tradičních předpisů. Mnichovo Hradiště se zase na chvíli ponoří zpátky do dob klasicismu a přivede k životu oslavy Vánoc, jak vypadaly za tehdejšího majitele panství Arnošta Filipa z Valdštejna.

Zámek v Mníšku nad Brdy započne s adventními slavnostmi už na Mikuláše, na všechny sváteční neděle si tu pak přichystali speciální prohlídky, kde si budou návštěvníci moci vyzkoušet staré vánoční zvyklosti. V podobném duchu se odehraje předvánoční čas i na zámku Hořovice, kde bude návštěvníkům k ruce kostýmovaný průvodce.

„Prohlídky s adventní tematikou, starými zapomenutými zvyky a ochutnávkou tradičních pokrmů připravují hrady Bouzov, Buchlov a Grabštejn. Na Rabí vykouzlí atmosféru podvečerní prohlídky při svíčkách s ohni a středověkou hudbou,“ prozradila část chystaného programu Roubíčková.

Cukroví, punč a řemesla

Vánoční cukroví a anglický punč budou provázet slavnostní prohlídky na Hrádku u Nechanic, posezení u svařeného vína včlenili do programu na hradě Bítov. Na starobylá řemesla a lidové tradice vsadili organizátoři v Hamousově statku ve Zbečně, skanzenu Zubrnice, v Příkazích či souboru lidových staveb Vysočina.

Zvýšenou pozornost dětem hodlají věnovat třeba na zámku Zákupy, kde budou k dispozici dobové hračky a medvědi připravující se na Vánoce. „Dětský adventní program nabízí i hrad Šternberk na Olomoucku nebo klášter Sázava, na zámku Raduň dostanou malí návštěvníci předvánoční dárky rovnou od princezny,“ podotkla Roubíčková.

Mše svatá za Karla IV.

Většina historických objektů nabídne tradiční jarmarky s doprovodným programem, objeví se výstavy betlémů a interpreti dobové hudby. „Takové akce chystají zámky Březnice, Sychrov, Hradec nad Moravicí, Jindřichův Hradec, Krásný Dvůr a hrady Pernštejn či Křivoklát i Kuks. Na Karlštejně se bude konat mše za Karla IV., od jehož smrti uplyne již 634 let,“ zmínila Dita Roubíčková.

Hudební vystoupení mají v plánu na takřka všech hradech a zámcích ve správě NPÚ, specialitu si přichystali na Horšovském Týně, nabídnou koncert japonské hudby, protože část jejich expozice se věnuje hraběnce Mitsuko Coudenhove-Kalergi.

„O akce je velký zájem, takže všem, kdo adventní výlet na hrad či zámek zvažují, doporučujeme, aby si vstupenky rezervovali předem,“ dodala Roubíčková.

Podrobnosti k programu na jednotlivých hradech a zámcích jsou k dispozici na www.npu.cz a webech jednotlivých památek.

advent památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%