Foto

Vánoce – ideální doba
na nákup dobré knížky

3. 12. 2012

Průměrně si každý Čech koupí za rok pět knih a dá za ně něco přes dvanáct set korun. Vyplývá to ze statistik Svazu českého knihkupců a nakladatelů. Ročně za knížky utratíme přes sedm miliard korun a právě Vánoce jsou obdobím, kdy knihy kupujeme nejvíce.

Není totiž pravda, že Češi čím dál méně čtou, jak se často říká. Skutečnost je taková, že kupují méně knih, protože si je mnozí nemohou finančně dovolit, případně se právě v této oblasti rozhodli šetřit. Ale knihovny zaznamenávají stále větší zájem čtenářů a na mnohé tituly se píší pořadníky. Velký boom zažívají i elektronické čtečky knih, ty se loni staly žádaným vánočním dárkem a letos jejich prodejci už teď hlásí zvýšený zájem.

A co si do nich nejčastěji stahujeme? Žebříček elektronických knih, který svaz knihkupců a nakladatelů sestavuje od dubna letošního roku, vedl v říjnu román Sněhulák od norského spisovatele Joa Nesbøa, hned za ním je Ekonomie dobra a zla od ekonoma Tomáše Sedláčka.

Ročně v češtině vychází asi tisícovka elektronických knih. Loni se jich v Česku prodalo zhruba čtyřicet tisíc, letos by to podle dosavadních údajů o prodejích mohlo být i čtyřikrát více.

Boom zažívá také nákup knížek přes internetové obchody, kde jsou ceny obvykle asi o padesátikorunu nižší než v takzvaných kamenných knihkupectvích. Je to jasné: Snažíme se šetřit, ale to neznamená, že nečteme. Jen využíváme více možností, jak se ke knihám dostat.

Knihkupci, ať už ti klasičtí nebo internetoví proto tradičně sázejí na období předvánočních nákupů, protože dobře vědí, že knížka zůstává oblíbeným vánočním dárkem. Právě v tomto období na šetření či půjčování zapomínáme a kupujeme pěkné klasické knížky.

Pokud uvažujete o knize jako o dárku, máme několik tipů na ty, které jsou zajímavé a mohly by se líbit lidem, kteří už o životě něco vědí. Nebo proč si nekoupit na Vánoce knihu sami sobě? Z čeho se dá vybrat?

1. Přezrálé broskve

Spisovatelka a cestovatelka Milena Holcová tentokrát vsadila na příběh dvou bývalých spolužaček z vysoké školy, nyní se jedná o dámy zralého věku, s dospělými dětmi, v období, kdy se jim blíží penze. Jedna je rozhlasovou redaktorkou, druhá šéfkou časopisu, každá je úplně jiná a autorka říká, že jde vlastně o studii celoživotního nepřátelství dvou žen. Kniha je postavami volně propojena s autorčinou předchozí knihou Romance na tři doby, která je rovněž sondou do života zralých žen.

Pro koho: Ideální čtení pro ženy všeho věku, nejvíce knize asi porozumí dámy nad čtyřicet se smyslem pro humor a ironii.

2. Přemyslovská epopej II.

Oblíbený autor historických románů Vlastimil Vondruška vydal druhou část svého největšího díla, velké fresky o životě Přemylovců. Kniha čerpá ze skutečných historických událostí, ale postavy, které známe jen jako jména z historie, popisuje plasticky, lidsky. Dočítáme se o jejich láskách, slabostech, neřestech.

Pro koho: Vhodný dárek pro každého, koho zajímá historie, ale má rád čtení, které není nudné a poučné, nýbrž naopak napínavé.

3. Žítkovské bohyně

Kniha Kateřiny Tučkové se v tomto roce stala bestselerem. Jde o fascinující příběh o ženské duši, magii a části naší historie, o které se moc neví. Popisuje život žen z Bílých Karpat, kterým se říkalo bohyně, protože si uchovaly zvláštní vědomosti a intuici, kterou předávaly dívkám z generace na generaci.

Pro koho: Bude se líbit každému, kdo má rád tajemno, historii, psychologii. Ideální čtení pro ženy každého věku, od vnučky po babičku.

4. Jáchymov

Kniha Josefa Haslingera popisuje tragédii slavného brankáře československé hokejové reprezentace Bohumila „Bóži“ Modrého. Přestože byl od třicátých let hvězdou týmu, nemohly ho jeho úspěchy ochránit před svévolí komunistického režimu. Byl zatčen, vězněn, až po pěti letech nemocný propuštěn a poté už rodina jen přihlížela jeho umírání.

Pro koho: Pro každého, kdo se zajímá o události, které ovlivnily české dějiny. Bude se líbit mužům i ženám, generaci starší, ale klidně ji můžeme doporučit také vnoučatům, aby si připomněla, v jaké době žili jejich prarodiče.

knihy vánoční dárky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.